Det var en stærkt utilfreds forsvarer, der her til formiddag indledte dagens korte retsmøde i sagen mod 65-årige Britta Nielsen.
Den tiltalte var ikke selv til stede på grund af sygdom, men hendes forsvarer, Nima Nabipour, brugte tiden på den udleveringsaftale, der blev lavet, da Britta Nielsen blev anholdt i Sydafrika i november sidste år.
Han har nemlig først fået adgang til aftalens dokumenter i går aftes på grund af en fejl fra anklagemyndighedens side.
Han blev heller ikke dengang inddraget i aftalen.
- Det til trods for, at jeg anmodede dansk politi om at komme i kontakt med min klient, mens hun var anholdt i Sydafrika, men det kunne ikke lade sig gøre, lød det fra forsvareren.
Kort efter retsmødet uddybede han, at han gerne ville have gennemgået aftalen med Britta Nielsen på dansk, og at han ikke er sikker på, at han ville have rådet hende til at skrive under.
- Jeg kender ikke omstændighederne om, hvad hun har fået lovning på. Jeg var ikke i Sydafrika og ved ikke, hvad hun har fået at vide for at komme hurtigt til Danmark, sagde Nima Nabipour.
Han har nu bedt om en redegørelse fra anklagemyndigheden i sagen. Derfor er retsmødet i dag afbrudt før tid.
- Jeg mener, at forsvarets manglende involvering er problematisk. Jeg har ikke haft mulighed for at gennemgå det her bilag med min klient.
Her kan du høre interviewet med Nima Nabipour:
'You are free to go'
Aftalen om udlevering blev lavet, da Britta Nielsen 5. november sidste år blev anholdt i Sydafrika. Det var en frivillig aftale, som Britta Nielsen skrev under på.
Den gjorde, at hun faktisk blev løsladt af en dommer i Sydafrika for derefter frivilligt at rejse hjem til Danmark med to betjente fra dansk politi.
- You are free to go, lød det fra den sydafrikanske dommer, efter hun havde hørt Britta Nielsens erklæring om at ville rejse til Danmark.
I erklæringen skrev Britta Nielsen under på, at hun var indforstået med, at hun kunne blive præsenteret for yderligere anklager herhjemme.
DR Nyheder fik allerede sidste år en kopi af erklæringen, der fylder adskillige sider. Det samme gjorde Bagmandspolitiet (SØIK), fortalte anklager Kia Reumert i retten.
- Den 11. november blev en kopi af aftalen videresendt fra SØIK. Der skete så en fejl, så det ikke blev lagt som bilag i sagen, sagde hun. Derfor fik Nima Nabipour ikke adgang til dokumentet.
Kia Reumert oplyste, at det aldrig blev opdaget, fordi det ikke tidligere har været nævnt som problematisk fra forsvarets side:
- Birtta Nielsen ville gerne hjem. Hun havde ikke lyst til at være i fængsel i et halvt år til et år i Sydafrika. Det har forsvaret også tidligere udtalt sig om, sagde hun i retten.
Nima Nabipour er i dag utilfreds med aftalen, fordi Britta Nielsen efterfølgende i Danmark er blevet tiltalt efter straffelovens paragraf 88.
Det betyder, at hun kan få op til 12 års fængsel for groft bedrageri i stedet for strafferammens normale otte år.
Næste retsmøde i sagen er på tirsdag, hvor spørgsmålet skal behandles.
Hør podcast fra retssagens første dag her: