William Kvists børn må vente med smartphones: 'Jeg kan ikke se, hvad mine børn på seks og ni år skal med sociale medier'

Omkring tusind forældre har nu skrevet under på forbud mod smartphones før 8. klasse.

Hjemme hos William Kvist er skærmtid erstattet af parkour og Playmobil. I hvert fald i hverdagen. I weekenden får far lov at se fodbold og ungerne iPad. (Foto: © PRIVAT)

- Så unger, nu kan I tage jeres madpakker op og så ind på sofaen med jer.

Rutinen er den samme hver eftermiddag, når Leonora på seks år og storebror Valdemar på ni år kommer ind ad døren til villaen på Frederiksberg med deres far, William Kvist, i hælene:

Madpakke på køkkenbord, sko i hylde og så er der dømt ti minutters sofatid med hver sin biblioteksbog.

Selv labradoren Carlo bliver passiviseret i kurven i stuen.

Når Valdemar og Leonora kommer fra skole er sofatid i ti minutter obligatorisk inden leg og fritidsaktiviteter. (Foto: © PRIVAT)

- Vi prøver at give hinanden en rigtig pause i stedet for at sidde og scrolle på instagram eller noget andet på en telefon. De må også gerne lægge sig til at sove. Det skal bare være i sofaen.

For den tidligere fodboldspiller er sociale medier til børn en bjørnetjeneste. Derfor er han nu en af de omkring tusind forældre, der er en del af netværket Smartphonefri barndom. Alle har underskrevet en erklæring om, at de vil vente med at give deres børn en smartphone til tidligst 8. klasse.

- Jeg kan ikke se, hvad mine børn på seks og ni år skal med en smartphone og sociale medier.

Ideen er, at når ti forældre på børnenes årgange har skrevet under, bliver de enige forældre sat i kontakt med hinanden.

Det hjælper dem til at modstå gruppepresset i klassen.

- Hvis ens barn pludselig kommer hjem og siger, at alle andre er på snapchat og alle andre har det, så er det enormt hårdt at holde sit barn ude fra det fællesskab, sociale medier også er, siger han.

Også andre forældreopgør med smartphones og sociale medier er på vej. Netværket 'Skærmsund barndom' forsøger sig med at lave nye sociale medier, der ikke er styret af reklameindtægter.

Samtidig oplever foreningen Skole og forældre intens debat blandt forældre om rammer for sociale medier.

Tidligt ude er bedst

I sønnens 3. klasse er løbet – næsten – kørt. Ifølge Valdemar har alle i klassen et såkaldt smartwatch og flere har en smartphone.

Og det har været lidt svært at føle sig udenfor, siger Valdemar, da han smutter op på værelset for at lege efter sofatiden.

- Men jeg har ikke lyst til at have en smartphone. Vi har aftalt, at jeg får en gammeldags telefon, når jeg kommer i 4. klasse.

Men far William har ikke opgivet håbet om at finde fælles fodslag med de andre forældre i klassen om at droppe en smartphone.

- Nu er der forældremøder i den her uge og næste uge. For mig er det vigtigt at fortælle de andre, at jeg synes sådan her. Og måske andre kobler sig på, håber den tidligere fodboldspiller fra sin nyeste position som smoothie-bærer i samtalekøkkenet.

Egentligt er han ret afklaret med, at hans forældrestil kan virke frelst.

- Jeg har haft mange år til at øve mig i at stå ved mig selv overfor diverse mandagstrænere. Hvis der er noget, man lærer som fodboldspiller, er det at tage det med ro, når nogen den ene uge mener, man spiller forfærdeligt og den næste synes, det er fantastisk.