Weekendtur til London? Tjek din forsikring, hvis du har fortrudt

Forsikringsselskaber er ikke enige om, hvorvidt kunder skal have dækket rejseudgifter, hvis de har fået kolde fødder efter terrorangrebet.

Hvis ikke Big Ben eller en tur i den store Topshop-butik lokker lige så meget efter onsdagens terrorangreb, så kan der være økonomisk hjælp at hente, hvis billetten allerede er i hus (Foto: © Joel Ford, Scanpix)

Du har for længst bestilt og betalt flybilletten, og passet er fundet frem. Så rammer et terrorangreb, som det skete i London i onsdags, og lysten til at tage på shopping i den britiske hovedstad forsvinder.

Så er det nu, at du skal tage fat i dit forsikringsselskab.

For det er ikke sikkert, at pengene er tabt, hvis ikke du hopper ombord på flyet. Der er nemlig nogle selskaber, der giver kunderne penge tilbage for billetten, hvis de ikke længere ønsker at bruge den.

Gjensidige Forsikring har i forbindelse med angrebet i London besluttet, at de kunder, der har en rejseforsikring med afbestilling, kan få pengene tilbage for deres flybilletter til og med søndag. London skal dog være det endelige rejsemål og ikke blot en mellemlanding.

- Grunden til vi har valgt at dække frem til søndag er, at London ofte er en typisk weekenddestination for vores kunder. Vi har ønsket at give vores kunder mulighed for at vælge ikke at tage af sted i den første weekend efter hændelsen i onsdags, lyder det fra Gjensidige Forsikrings kommunikationschef, Trine Andrup.

Sådan er det dog ikke hos alle forsikringsselskaber.

Alle de selskaber, som DR Nyheder har været i kontakt med, holder altid øje med Udenrigsministeriets anbefalinger. Fraråder ministeriet, at danskere rejser til den terrorramte destination, er der ofte hjælp at hente hos selskaberne.

Men når Udenrigsministeriet vurderer, at der ikke skulle være noget i vejen for at rejse til London efter terrorangrebet, så laver forsikringsselskaberne deres egen vurdering af, hvilke muligheder de vil give kunderne.

Fra sag til sag

De fleste forsikringsselskaber, DR Nyheder har talt med, beslutter fra gang til gang, hvordan de vil agere.

Det gælder også Lærerstandens Brandforsikring, der ikke har én fremgangsmåde, men fokuserer på, hvor hurtigt den ramte by kommer tilbage til ”normalen”.

- Lige i dagene efter har vi stor forståelse for, at kunderne afbestiller, men er byen stabiliseret, kan man ikke få pengene tilbage. Det er omstændighederne, der bestemmer, oplyser kommunikationsdirektør Christophe Kirkegaard.

I forhold til angrebet i London var der mulighed for at få pengene tilbage i går, fordi det var dagen efter angrebet, men det er ikke sikkert, at man vil kunne det samme i dag.

Torsdag aften mødtes briter og turister på Trafalgar Square i London for at mindes ofrene for terrorangrebet. (Foto: © Facundo Arrizabalaga, Scanpix)

Kan ikke forsikre følelser

Hverken Alm. Brand, Alka eller Codan udvider deres kunders muligheder i denne omgang.

- Ved andre terrorangreb har vi i flere tilfælde sagt, at vi refunderer billetterne, men vi mener ikke, at kunderne løber en risiko ved at tage til London, siger Lise Agerley, kommunikationsdirektør i Alka Forsikring

Men selvom man ikke løber en risiko, kan man vel godt blive så berørt af situationen, at man ikke får den ferie, man havde håbet på?

- Vi dækker ikke alt, hvad man føler, man bliver berørt af. Man forholder sig til den faktuelle risici, når man arbejder med forsikring og ikke individuelle følelser forbundet med hændelser, pointerer Lise Agerley fra Alka Forsikring.

Ifølge Forbrugerrådet Tænk er selskabernes beslutning helt i tråd med lovgivningen.

- Efter loven er de ikke forpligtet til at kompensere kunderne, men forbrugerne kan forsøge at bede dem om det alligevel, det kan være, der er nogle, der er mere imødekommende, end de har pligt til at være, lyder det fra vicedirektør Vagn Jelsøe.

Ingen af selskaberne har fået henvendelser fra kunder, der gerne vil have deres penge tilbage for flybilletter til London, og ifølge flyselskaberne SAS og Norwegian er der heller ikke flere passagerer end normalt, der ikke er dukket op til afgangene mod London.

Terrorangrebet i London

  • Onsdag eftermiddag kørte den 52-årige mand Khalid Masood sin bil ind i fodgængere på Westminster Bridge.

  • Herefter stak han en betjent ned ved parlamentet, inden han selv blev skudt og dræbt.

  • Fem personer inklusive gerningsmanden døde i forbindelse med angrebet, og 40 personer blev såret.

  • Islamisk Stat har taget skylden, skriver mediet Amaq.

  • Politiet efterforsker angrebet som terror og har lavet seks ransagninger af adresser i byerne Brighton, Birmingham og London.

  • Den formodede gerningsmand handlede alene, mener det britiske politi.