Helligdage, højtider og skoleferier.
I corona-tiden har de alle været ensbetydende med øget rejseaktivitet og mere social kontakt. Sidste års efterårsferie resulterede for eksempel i et stort smitteudbrud.
Og nu venter så en vinterferie i uge 7, hvor skolerne holder lukket, hjemmeundervisningen sættes på pause, og mange voksne givetvis vil holde fri.
Det får eksperter til at udtrykke bekymring. For smittetallene kan udvikle sig i den forkerte retning på et tidspunkt, hvor vi forsøger at holde den britiske variant af coronavirus i skak, lyder det fra Eskild Petersen, læge og adjungeret professor ved Institut for Klinisk Medicin på Aarhus Universitet.
- Vi har været dygtige til at kontrollere smitten, og det skyldes, at restriktionerne i store træk er blevet overholdt. Smitten sker indendørs og i stor udstrækning i de små hjem. Hvis folk blander sig mere med venner, bekendte og familie i vinterferien, vil vi se en smittestigning. Ingen tvivl om det, siger han.
Ferie er lig usikkerhed om adfærd
Eskild Petersen mener, at den øgede risiko for smittespredning i vinterferien også bør overbevise alle om, at der ikke skal tages nye beslutninger om en gradvis genåbning af samfundet før 28. februar, hvor mange af de nuværende restriktioner løber til.
- Vi skal igennem vinterferien og se, hvor meget det påvirker smittetallene. For det vil påvirke smittetallene på en eller anden måde. Det tror jeg er helt sikkert, siger Eskild Petersen.
Også Henrik Nielsen, der er professor og overlæge på infektionsmedicinsk afdeling på Aalborg Universitetshospital, kan være bekymret for øget smittespredning som følge af mere aktivitet i vinterferien.
- Med vinterferien vil der være en usikkerhed om, hvorvidt befolkningen, uden helt at ville det, får en anden adfærd. Det ville da være uheldigt, fordi jo mere kontakt, jo større risiko for stigende smittetal, siger han.
- Hver gang der er helligdage, skoleferier eller andet, hvor man normalt er vant til at se flere mennesker end i hverdagen, får man flere kontakter. Det er selvfølgelig bekymrende, hvis balancen tipper, og folk ikke kan holde restriktionerne, siger Henrik Nielsen.
Pres for regional genåbning
Det generelle smittetryk er i øjeblikket lavt, og det har sparket gang i debatten om en regional genåbning på Christiansborg og i erhvervslivet.
Lige nu regner en ekspertgruppe på en række forskellige scenarier ved en regional genåbning.
Der bliver regnet på effekten ved at åbne detailhandlen, at lade de større klasser i grundskolen vende tilbage og udendørs idræt.
Men de seneste tal indikerer, at vi har en ret kraftig spredning af den britiske variation, og dermed er der ikke basis for at lukke mere op i øjeblikket, lyder det fra Viggo Andreasen, der er lektor og forsker ved Roskilde Universitet med speciale i matematisk epidemiologi.
Ifølge Eskild Petersen er det afgørende, at vi ikke træffer forhastede beslutninger i de kommende uger, men afventer udviklingen i smitten med den britiske variant.
- Danskerne har været rigtig dygtige til at gøre, som de er blevet bedt om i januar og februar. Men vi er nødt til at holde fast, før vi ved, hvordan vi håndterer, at den britiske variant udgør 60-80 procent af alle virusvarianter. Der er vi ikke endnu.
- Og så må vi også håbe, at der kommer gang i vaccinationerne hos de ældre, for det vil betyde, at antallet af indlagte og døde vil falde. Det er en væsentlig årsag til nedlukningen, at vi ikke vil overbelaste sundhedsvæsenet, siger Eskild Petersen.