Man kan se det på mundvigen.
Berit Toft Christensen er ikke stor fan af synet foran hende. Hun står ved et to meter højt trådhegn, der omkranser en 56 hektar stor solcellepark – eller en solcellemark, om man vil.
- Det er noget, jeg er presset af hver eneste dag, fordi jeg gerne vil bruge vores landbrugsjord til at lave mad, siger hun.
Berit Toft Christensen bor ved Ådum, og så er hun nabo til de mange solceller. Fra sin ejendom kan hun køre i to retninger. Den ene bruger hun næsten ikke mere; den fører hende nemlig lige forbi de mange solceller.
- Jeg tror, det er, fordi det vækker så mange følelser i mig. Jeg ønsker egentlig ikke at se på de her solceller, siger Berit Toft Christensen.
Kommunen er danmarksmester
Ådum ligger i Ringkøbing-Skjern kommune, som er Danmarks absolutte duks, når det kommer til grøn energi. Det er også her, vind-giganten Vestas i 70’erne begyndte at arbejde med vindmøller, men de seneste år har en lang række borgere vendt den grønne energi ryggen. Den fylder for meget i landskabet.
Borgerne gør oprør mod kommunens strategi.
- Jeg er utilfreds med den måde, man vælger at bruge Vestjylland på. At det er os, der skal tage alt skraldet, for at andre kan pudse deres klimaglorie, siger Birgitte Vinding.
Hun er yderst engageret i debatten og hyppig gæst i spalterne hos Dagbladet Ringkøbing-Skjern og altså en af de mange utilfredse borgere i 'Naturens rige', som Ringkøbing-Skjern kommune brander sig selv som.
Og som statistikkerne viser, er utilfredsheden ikke grebet ud af den blå luft. Ringkøbing-Skjern producerer mere grøn strøm end alle andre.
Derfor har Kristian Borch, der er lektor og ph.d. i bæredygtig energiplanlægning ved Aalborg Universitet, også forståelse for borgernes protester.
- Mange af de projekter, vi ser, kommer i stand på en uheldig måde, hvor man ikke får inddraget det lokale ordentligt, og værdien kommer ikke tilbage til lokalsamfundet. Den forsvinder ud i form af profit eller skat til staten, siger han.
Nok er nok
Landmand Torben Lund Hansen bor også klos op ad den solcellepark, som Berit Toft Christensen helst undgår.
Han klagede ikke, da parken var på vej. Han synes, den er "jævnt kedelig" at kigge på, men accepterede, at de skulle bidrage til den grønne omstilling.
Men nu har han fået nok. Pludselig var der nemlig endnu en solcellepark på tegnebrættet, under en kilometer fra den nuværende. Byrådet har dog ikke valgt at prioritere projektet i første omgang.
- Det bliver for meget, siger han.
Samtidig ærgrer det ham, at solcellerne ofte står på god landbrugsjord.
- Vi gør noget dumt ved at kliste vores landbrugsarealer til med solceller, når de nu kunne placeres mere fornuftigt, siger han.
Endnu et møde i rækken
Onsdag aften har naboerne mulighed for at lufte deres frustrationer.
Ådum Borgerforening holder borgermøde om holdningen til de mange VE-projekter i området. En undersøgelse, Ringkøbing-Skjern kommune har lavet i deres borgerpanel, viser, at det kun er hver fjerde, som mener, at der skal sættes flere vindmøller op.
Kun 13 procent ønsker at sætte solceller op i det åbne land.
- Jeg ved godt, det let kan lyde, som om at vi siger, det ikke skal være i vores baghave. Man skal bare huske på, at vi allerede har det i vores baghave – vi har det alle vegne. Vi siger nej tak til endnu mere i vores baghaver. Nu må andre også tage ansvar, siger Birgitte Vinding.
Sidste år måtte viceborgmester Søren Elbæk (S) forsvare byrådets beslutninger til en borgermøde i Stauning.