Svær overvægt hos danske skolebørn er så udbredt, at kommuner landet over er begyndt at modtage underretninger fra sundhedspersonale, der er dybt bekymret, skriver Politiken.
Godt tre ud af fire kommunale sundhedsplejer har på grund af overvægt og fedme hos børn overvejet at underrette kommunen efter reglerne for omsorgssvigtede børn, og knap hver anden kommunale sundhedspleje har faktisk gjort det.
Det viser en rundspørge, som Politiken Research har foretaget blandt landets 98 kommuner, hvoraf 61 har svaret.
Sag endte i anbringelse
Nordsjællandske Egedal er en af de kommuner, hvor overvægt i flere sager har fået sundhedsplejen til at underrette kommunen. Ifølge centerchefen Rikke Westergaard har kommunen set eksempler på børn så tykke, at de knap nok kunne gå op ad en trappe.
Hun vurderer, at man i Egedal Kommune sidste år fik fem underretninger, som primært handlede om overvægt hos barnet. I et tilfælde var barnets fedme så slem, at sagen endte med en anbringelse.
I flere kommuner har sundhedsplejerskerne været på kursus for at forhindre sammenstød med forældre, der bliver vrede over, at offentlige myndigheder blander sig i deres barns vægt. Det har sundhedspersonalet i Egedal også.
Kan ikke nå forældrene
- Når vi laver en underretning på grund af overvægt, handler det om, at vi ikke kan nå forældrene. Derfor skal vi gøre meget ud af at fortælle, at vi laver en underretning, fordi barnets trivsel og sundhed er i fare, siger Nina Nygaard-Rasch, ledende sundhedsplejerske i kommunen.
Også i Hvidovre Kommune oplever man, at der kommer flere overvægtige børn, og at kommunen og sundhedsplejen står over for en stor udfordring.
- Når vi undersøger en ny klasse, kommer det næsten altid bag på os, hvor mange overvægtige børn der er. Vi gør alt, hvad vi kan, men udviklingen bekymrer os meget, siger Ellen Bonde, ledende sundhedsplejerske i Hvidovre Kommune.
Udløser ingen anbringelsessag
Det er ikke muligt at give noget samlet billede af, hvordan kommunerne behandler underretningerne om overvægt, for en underretning om omsorgssvigt bliver ikke opgjort på årsagen.
Socialminister Benedikte Kiær mener, det er på sin plads, at sundhedspersonalet laver underretninger.
- Det kan selvfølgelig virke meget voldsomt for forældrene, hvis der bliver lavet en underretning på ens overvægtige barn. Men det er vigtigt at sige, at kommunerne ikke sætter undersøgelser eller en anbringelsessag i gang udelukkende ud fra vægten, siger hun.