Vikinger må undvære store bål i tørken: 'Svært når vi ikke bruger andet til madlavning'

Det tørre vejr har ramt Ribe Vikingecenter på både besøgstal og antal ildsteder.

En træske rører roligt i en gryde med suppe af kylling og grøntsager. Under ligger en bunke let glødende kul, der giver svag varme.

- Det tager altså lidt længere tid, end det plejer. Det er med at komme i gang tidligt, så vi ikke skal være for lang tid i solen, siger Jeppe Garly, der er frivillig viking og bor tre uger på Ribe Vikingecenter.

Stedet er ligesom andre vikingetræf i landet ramt af det landsdækkende afbrændingsforbud.

Normalt er der flere store ildsteder rundt omkring blandt pladsens telte. Men løvtræet må ligge og vente. I stedet har centret fået særlig tilladelse til at lave et par mindre bål med kul fra klokken 8.00 om morgenen til klokken 20.00 om aftenen.

- Vi er taknemmelige for, at vi kan lave bare lidt bål. Men det er svært, når vi ikke bruger andet til madlavning. Nu må vi være lidt kreative og sidde nogle ekstra timer ved bålet, siger Jeppe Garly, der mere eller mindre har dedikeret sit liv til vikingetilværelsen.

Til dagligt arbejder han på en norsk højskole, der har en vikingelinje, og i seks uger i sommerferien rejser han rundt i Danmark, Norge og Sverige og lever som en viking.

Rift om bålplads giver fællesskab

Et par torskefiletter kommer på en pande. Og i en lille gryde ved siden af er en ost af kærnemælk ved at være færdig.

Lige nu bor der omkring 450 frivillige vikinger på stedet. Uge 29 og 30 og maj måned, hvor der er vikingemarked, er de mest besøgte tidspunkter for frivillige vikinger.

En mand kommer gående med et stativ af træpinde, der omklamrer to ænder.

- Det tager nok en seks timer at få dem færdige, siger Steen, der, på grund af sin fødselsdag, har gjort lidt ekstra lækkert kød klar til det lille bål.

  • Jeppe Garly er i gang med at lave suppe og stege torsk. Det er en langsommelig proces på det lille bål. (Foto: Christina Nordvang Jensen)
  • En af de store handelsaktiviteter i landsbyen er hestehandel. Her bliver trælle, trævogne og smykker byttet for en god hest. (Foto: Christina Nordvang Jensen)
  • Der er lige nu omkring 450 frivillige vikinger på Ribe Vikingecenter.
  • I næste uge er der kriger-tema. Men kampene er godt i gang i vikingelandsbyen. (Foto: Christina Nordvang Jensen)
  • Der er en del familier, der bruger et par uger af sommerferie på at leve som vikinger. (Foto: Christina Nordvang Jensen)
  • Frokosten for vikinger består primært af grøntsager og tørret kød. (Foto: Christina Nordvang Jensen)
  • Vikingecenstrets kirke blev opført sidste år, og malerarbejdet har nydt godt af det tørre vejr.
  • Lean Rasmussen og Lisbeth Schønemann har forladt hverdagslivet i København for en stund og er taget tilbage i tiden med deres tre børn. De elsker historie og håndværk. Her er de ved at lave pølser. (Foto: Christina Nordvang Jensen)
1 / 8

Der er rift om bålpladsen, men ifølge Jeppe Garly har afbrændingsforbuddet givet en større fællesskabsfølelse. Der bliver spist flere måltider sammen, fordi de mange vikinger mødes ved de få bål.

- Det sociale aspekt er meget vigtigt. Det er blandt andet derfor, jeg er her. Og så har jeg en stor interesse for historisk håndværk, siger han.

Men hans smedearbejde har også været sat lidt på standby i det tørre vejr. Normalt kan han sidde ved sit telt og smede, men det er i år forbudt, så han må lægge vejen forbi den fælles smedje i stedet.

Tyskere tyr til vikingelivet

Ligesom andre store dele af Jylland er der fyldt med tyske og hollandske turister hos vikingecentret.

Både besøgende, der vil have et indblik i vikingetiden, men også frivillige, der har valgt at bo et par uger i vikingelandsbyen.

Stedet er 26 år gammelt og har som opgave at give en autentisk og oplysende oplevelse af vikingetiden, der går 1.300 år tilbage i tiden. Området omkring Ribe spillede en væsentlig rolle i vikingetiden og var et af de vigtigste steder for handel, håndværk og landbrug. Det er den tid, som de mange frivillige gerne vil rejse tilbage til for en stund.

Tobias fra Tyskland er kommet på Ribe Vikingecenter i 21 år. De seneste fire år har det været med hans børn. (Foto Christina Nordvang Jensen)

Under et telt sidder tyske Tobias med sin kone Birthe og datter på halvandet år. De har søgt i skyggen ligesom både dyr og mennesker på området.

- Det er lige til den varme side, siger Tobias.

Familien bor normalt på landet i Tyskland, men et par uger af sommerferien har de dedikeret til vikingelivet. Og sådan har det faktisk været for Tobias i 21 år. Flere gange årligt har han lagt vejen forbi Ribe Vikingecenter.

Og nu har han sine egne børn med sig.

- Jeg kan rigtig godt lide livsstilen her, og at man arbejder med sine hænder for at skabe noget. Der er en dybere forståelse og respekt for historie, og man værdsætter ting mere. Det vil jeg gerne give videre til mine børn, siger han.

Tobias' datter er kun halvandet år gammel, men har allerede oplevet vikingelivet flere gange. Både i Ribe og byer i resten af Skandinavien. (Foto: Christina Nordvang Jensen)

Færre besøgende

Men selvom stedet tiltrækker både turister fra ind- og udland, kan det varme vejr mærkes på besøgstallet.

- Vores konkurrent er stranden lige nu, og det er altså bare svært at slå, siger Christin Clausen, der er ansat som dramaturg ved Ribe Vikingecenter og arbejder med udvikling af rollespil og publikumsinvolverende aktiviteter.

Sidste år var der omkring 1.000 besøgende på de gode dage, men i år har det været vanskeligt at trække tallet helt derop.

- Vi kan se på vores gæster, at de trækker ind i skyggen og gisper på grund af varmen. Så det er ikke underligt, at vi nogle gange bliver valgt fra. Lidt byger, skyer og lavere temperatur, så er det et godt vikingevejr, siger hun.

DR Vejret har taget hul på den sidste uge af sommertogtet langs Margueritruten og sender i dag fra Ribe. Mandag besøgte karavanen Hvide Sande, og tirsdag gik turen til Fanø. Torsdag sender vi sidste sommerudsendelse fra Højer. Du kan se 'Vores vejr' på hverdage klokken 18.55 på DR1 eller på dr.dk her.