Hvordan kan det ske, at man tilstår en kriminel handling, man aldrig har begået?
Det er et emne, som er blevet højaktuelt på grund af Netflix-dokumentarserien ’Making a Murderer’. Serien handler om amerikaneren Steven Avery, der efter alt at dømme er blevet uskyldigt dømt hele to gange. Den første gang for voldtægt - den anden gang for drab.
Mange danskere kan måske huske en lignende sag tilbage i 2014, hvor danske Malthe Thomsen blev tilbageholdt i New York i knap fem måneder, hvor han var anklaget for overgreb på 13 børn i den børnehave, han var i praktik hos.
Han var fængslet i det berygtede fængsel Rikers Island i to uger, mens han resten af tiden var iført en GPS-fodlænke på Manhattan.
Under politiets indledende afhøringer tilstod han overgrebene. Men tilståelsen var falsk. Manipuleret frem af politiet ved hjælp af løgne om beviser, der ikke eksisterede.
- Det er svært at forklare, hvorfor jeg tilstod. Men når en politibetjent siger, at hun har set mig gøre det på en video, så begynder man at tvivle en smule på sig selv, siger Malthe Thomsen i Aftenshowet.
Afhøringsmetoden, hvor politiet lyver om ikke-eksisterende beviser, som Malthe Thomsen blev udsat for, kaldes 'Reid'-metoden. Her må stort set alle metoder tages i brug for at fremkalde en tilståelse.
Den voldsomme oplevelse, der skete for omkring et år siden, hjemsøger stadig Malthe Thomsen den dag i dag.
- Jeg og min familie er stadig ramt mentalt, og jeg har mareridt mindst fem gange om ugen.
Malthe Thomsen er i dag renset for alle anklager, og han fører lige nu en erstatningssag mod staten New York, hvor han forlanger 48 millioner kroner. Samtidig vil han have politiet til at ændre deres kontroversielle afhøringsmetoder.
Se videoen, hvor politiinspektør og tidligere chef for Rejseholdet, Bent Isager, fortæller om forhørsmetoden 'Reid', som han beskriver som en tilståelses-baseret afhøringsmetode.
Se Malthe Thomsen fortælle om, hvordan det var at blive falsk anklaget i USA i videoen over artiklen.