10-årige Elisabeth Dahl Cramon er en af de omkring 500 mennesker som i Danmark lever med cystisk fibrose. En dødelig gensygdom som ikke kan helbredes.
Elisabeth tager mellem 25 og 40 piller dagligt, og kan efterhånden selv navnene på de fleste præparater. Hun ved godt, at jo ældre hun bliver, des mere syg bliver hun også.
En ny type medicin, som endnu ikke er godkendt i Danmark, kan forbedre og forlænge livet for patienterne med cystisk fibrose, men den vil koste 2 millioner kroner for hver patient om året.
Medicinudgifter fordoblet
Sygehusenes udgifter til medicin forventes at stige til otte milliarder i 2015, hvilket er en fordobling siden 2007. Det forudses derudover, at udgifterne vil stige yderligere til 8,7 milliarder allerede i 2016.
- Alle regionerne er i øjeblikket i gang med store sparerunder og effektiviseringsrunder for at håndtere det dyre medicin, som vi har fået allerede i 2015, siger Torben Mogensen, vicedirektør, Amager og Hvidovre Hospitaler.
Ifølge ham, kan den nye medicin til patienter med cystisk fibrose betyde en samlet udgift til sundhedsvæsenet på mellem 400 og 700 millioner kroner.
- Det betyder, at vi er nødt til at reducere i vores personale tilsvarende, og det er ret mange stillinger, vi i så fald skal skære væk, forklarer Torben Mogensen.
Mette Cramon, mor til Elisabeth synes også, at det er et stort beløb. Men hun håber alligevel, at medicinen bliver godkendt.
- Jeg synes også, at det er et stort beløb, men jeg tænker også, at det er en rigtig svær diskussion. Skulle man så holde op med at give dialyse, da det kom frem, siger Mette Cramon til DR Nyheder.
Se indslaget om Elisabeth i toppen af artiklen.