Der ligger fem store plastiksupper i verdenshavene og skvulper rundt. Tilsammen udgør de et areal på størrelse med hele Afrikas kontinent.
Mange forveksler de enorme supper med egentlige øer i havene. Men det er ikke tilfældet. Der er tale om helt små fragmenter af plastik, som er nedbrudt af sol, vejr og vind. De flyder rundt i tætte koncentrationer fem steder i verden.
- Det er som en stor kværn, der bryder det ned til mikroplastik. Det er små stykker, der kan blive så små, de ikke er synlige for det blotte øje, men problemet er så, at det bliver mere tilgængeligt i fødekæden, siger Henrik Beha Pedersen til 21 Søndag.
Han er stifter af foreningen Plastic Change, som kæmper for øget fokus og bedre anvendelse af de enorme mængder plastik, som hvert år smides ud.
Nylontråd og engangsplastik
Han er stævnet ud ved Bermuda med en særligt udviklet trawl, som skal indfange omfanget af plastikforurening. Danske forskere skal bruge oplysningerne fra sejlture til plastiksupperne til at kortlægge omfanget af plastik i verdenshavene.
- Vi er en del af samfundet. Vi vil ikke arbejde imod, men det handler om, hvordan vi håndterer plastikken, siger Henrik Beha Pedersen.
DR er med på turen ud til Bermuda-trekanten, midt i en stor plastiksuppe.
- Der er rigtigt meget plastik her, siger Kristian Syberg, som er en del af ekspeditionen, mens han roder rundt i filteret, som har samlet plastik op.
- Her er en nylontråd og noget mikroplastik fra emballage eller engangsplastikposer, som man finder i supermarkedet, siger han.
Se indslaget ovenfor, hvor DR er med på ekspeditionen til plastiksumpen.
Mysterium
Plastikkens præcise vej gennem systemet og ud i havene er ikke præcist kortlagt. Sikkert er det, at de danske rensningsanlæg ikke har filtre, der kan opsamle udledningen af mikroplastik fra Danmark.
- Der er et stort hul i vores viden i forhold til, hvor det forsvinder hen. En hypotese er, at det kommer ind over vores fødekæde, siger Henrik Beha Pedersen.