Verdenspressen følger ubådssag fra en proppet kantine: Her er godt nok varmt

Særligt lokale i byretten er blevet indrettet, fordi pressens opmærksomhed er så massiv.

Pressen er mødt op i stort antal foran byretten i København og kommer fra lande som Tyskland, Frankrig, Kina, USA, Norge og Sverige. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)

DR Nyheders reporter Louise Dalsgaard sidder sammen med over 100 andre pressefolk i frokostlokalet i Københavns byret og følger drabssagen mod Peter Madsen på tæt hold.

Og interessen fra medierne er enorm stor.

- Her er utroligt varmt, da kantinen her i retten, nok ikke normalt rummer så mange mennesker, fortæller Louise Dalsgaard.

Via kantinens tre skærme har pressen kunnet følge med siden klokken 09.30, hvor retssagen begyndte med anklagerens fremlæggelse af sagen.

Der er journalister fra omkring 15 lande, fortæller DR-reporteren, og derfor har de ikke haft mulighed for at forstå, hvad der er blevet sagt undervejs.

Men anklageres har både vist billeder og video i sin bevisfremførelse, og de har gjort indtryk.

- Der var meget stille herinde, da anklageren viste de poser, som politiet havde fundet i havet med Kim Walls tøj og hendes hoved, siger Louise Dalsgaard.

Første gang i retshistorien

Nogle af medierne har allieret sig med tolke, som kan oversætte fra dansk. Det gælder blandt andet tysk tv.

Der er plads til 20 journalister inde i selve Retssal 60, og derfor har byretten været nødt til at tænke kreativt, så de mange journalister og tegnere fra ind- og udland kan dække ubådssagen.

- Det er første gang i dansk retshistorie, at vi har video i sådan et lyttelokale, men det fungerer utroligt godt for journalister og tegnere, der har interesse i at formidle, hvad der sker i lokalet.

- Tegnere sidder eksempelvis tæt på skærmene, og så har de faktisk et rigtigt godt billede inde fra retslokalet, siger Louise Dalsgaard.

Forud for retssagen har byretten fastlagt, hvem der kan sidde hvor.

Man har især lagt vægt på at placere journalister fra landsdækkende danske nyhedsmedier og elektroniske svenske medier med public service-forpligtelser inde i selve retten.

I kantinen har de tilstedeværende fået at vide, at de samme regler gælder som i retten.

Derfor må pressefolkene ikke sidde og tale sammen undervejs, de skal arbejde stille, og det er strengt forbudt for dem at tage billeder og optage lyd, fortæller Louise Dalsgaard.

  • Det er i dette lokale, retslokale 60, at sagen mod Peter Madsen kører indtil 25. april. (Foto: Mads Claus Rasmussen/Scanpix 2018) (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)
  • Pressen stod i morges klar til at blive lukket ind i retsbygningen, hvor retssagen mod Peter Madsen begyndte i Københavns Byret på Nytorv.(Foto: Mads Claus Rasmussen/Scanpix 2018) (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)
  • Sagen fortsætter 23., 26., 27. og 28. marts samt 5., 23. og 25. april.. (Foto: Mads Claus Rasmussen/Scanpix 2018) (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)
  • Forsvarsadvokat Betina Hald Engmark ankom til byretten og blev mødt af et stort presseopbud. (Foto: Mads Claus Rasmussen/Scanpix 2018) (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)
  • Pressen flokkedes også omkring anklager Jakob Buch-Jepsen, da han ankom til byretten. (Foto: Mads Claus Rasmussen/Scanpix 2018) (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)
1 / 5

Fire borgere er med

Inde i retslokalet sidder foruden rettens sædvanlige folk som blandt andre en dommer, to domsmænd og en protokolfører også de 20 journalister, forsvarer, anklager og Peter Madsen samt Kim Walls forældre. Sammen med dem sidder drabschef Jens Møller.

Også helt almindelige danskere har taget plads, idet der hver dag er fire pladser, som folk kan stille sig i kø fra morgenstunden for at få.

Anklageren går efter at få Peter Madsen dømt livstid eller forvarring for drab på Kim Wall.

Peter Madsen nægter sig skyldig i drab, men erkender usømmelig omgang med lig.

Retssagen er sat til at vare indtil 25. april med 12 retsdage undervejs.