Ventetidskaos i Aarhus blev ikke indberettet: Danmarks største region har fulgt samme praksis

Region Hovedstaden bekræfter, at de heller ikke har indberettet alle informationer om lange ventetider til Sundhedsstyrelsen.

I Region Hovedstaden har man heller ikke indberettet, hvis ventelisterne er blevet overskredet, oplyser regionen til DR. (Foto: © Martin Sylvest, Ritzau Scanpix)

Det er ikke kun mave- og tarmkirurgisk afdeling på Aarhus Universitetshospital, der ikke har indrapporteret til myndighederne, når kræftpatienter har måttet vente længere på behandling, end hvad loven siger.

Nu viser det sig, at landets største region, Region Hovedstaden, heller ikke har givet Sundhedsstyrelsen besked, hver gang der er sket en overskridelse af ventetiden.

Men i Region Hovedstaden har man ikke indrapporteret til Sundhedsstyrelsen, hvis patienterne accepterede den længere ventetid. Det mener regionen ikke den skal.

- Region Hovedstaden indberetter til Sundhedsstyrelsen i de tilfælde, hvor regionen ikke har kunnet overholde bekendtgørelsen om de maksimale ventetider for kræft og visse tilstande ved iskæmiske hjertesygdomme. Regionen indberetter ikke overskridelser, hvis patienter har accepteret en tid, som overskrider de maksimale ventetider, oplyser Region Hovedstaden til DR.

Det gælder for alle kræftformer og nogle hjertesygdomme.

Region Hovedstaden skriver desuden, at den lige nu er i gang med at gennemgå arbejdsgangene for, hvornår ventetiderne bliver indberettet.

Region Hovedstaden ønsker ikke udtale sig yderligere, før den har været til det bebudede hastemøde med Sundhedsstyrelsen og de andre regioner på mandag.

Måtte vente i op til 70 dage

I løbet af den seneste uge har DR beskrevet, hvordan Aarhus Universitetshospital har undladt at indberette til Sundhedsstyrelsen, når kræftpatienter på hospitalets mave- og tarmkirurgisk afdeling ikke kunne behandles efter to uger, som loven ellers tilsiger.

For 293 patienter på det aarhusianske hospital har der været overskridelser af den maksimale ventetid. I enkelte tilfælde har nogle patienter ventet helt op til 70 dage på en operation.

De for lange ventelister på operationer kan have kostet menneskeliv, erkender direktøren på Aarhus Universitetshospital.

Desuden er det kommet frem, at flere patienter er blevet fejlinformeret om deres rettigheder til at få behandling på andre hospitaler, og at de ville blive taget af ventelisten, hvis de foretrak behandling i udlandet.

Sundhedsminister Sophie Løhde (V) fortalte på et pressemøde i går, at hun var dybt rystet over sagen. Hun kritiserede, at Region Midtjylland ikke kunne afvise, at nogle patienter har fået forværret deres prognose på grund af den lange ventetid.

- Vi skal til bunds i sagen, og alt skal frem i lyset. Det gælder i Region Midtjylland, men det gælder også i alle øvrige regioner. Vi skal sikre, at kræftpatienter over hele landet kan få den nødvendige behandling til tiden, lød det fra sundhedsministeren.

Region Midtjylland, der har ansvaret for Aarhus Universitetshospital, mener de følger reglerne for, hvornår de skal indberette til Sundhedsstyrelsen, når ventetiden bliver overskredet. Og at de altså ikke skal indberette, når patienterne har accepteret ventetiden.

Hverken Sundhedsstyrelsen eller indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde har gennem flere dage svaret på DR's spørgsmål om, hvorvidt det er rigtigt.

Fredag kunne Region Syddanmark fortælle, at kræftpatienter også der har ventet for længe på at blive opereret.

I notatet skriver Region Syddanmark, at 25 patienter har ventet mellem én og syv dage længere end de tilladte 14 dage på at blive indkaldt.

TIP OS

  • Vi vil meget gerne høre fra dig, hvis du har oplevet lange ventetider på kræftbehandling inden for det seneste år eller kender til problematikken.

  • Skriv til journalist Astrid Fischer på afh@dr.dk eller krypteret på astridfischerdr@proton.me

  • Din henvendelse vil blive behandlet fortroligt.