Hvis man gerne vil til psykolog for at slippe af med angst eller depression, så skal man berede sig på at stille sig op i en lang kø.
Det tager nemlig i gennemsnit mere end 10 uger – eller knap 2,5 måned – før du kan få tid hos en psykolog med tilskud fra det offentlige.
Dermed er ventetiden mere end fordoblet siden 2012, hvor Dansk Psykolog Forening undersøgte det første gang.
Dengang lå ventetiden på blot fem uger, mens den sidste år også lå på mere end 10 uger.
- Det er bekymrende, fordi den her periode, hvor man skal vente, den kan være med til at gøre tilstanden mere kompliceret, siger formand for foreningen, Eva Secher Mathiasen.
Ventelisterne kan skræmme
Siden 2012 har det været muligt for 18-38-årige at få det offentlige til at dække 60 procent af udgifterne til en psykolog, hvis man lider af angst eller depression.
Den støtteordning har sat skub i antallet af henvisninger fra lægerne, men det har også givet lange ventetider.
Og Dansk Psykolog Forening vurderer, at de lange ventelister har efterladt et stort mørketal, som deres undersøgelse ikke kan afdække.
- Befolkningen er efterhånden bekendt med, at ventetiden er lang. Derfor er vores vurdering også, at der er nogen borgere, der har et behov for at komme til psykolog, men som ikke gør det, fordi de ved, at de bliver henvist til en venteliste, siger Eva Secher Mathiasen.
Puljen af penge rækker ikke
Det er ikke mangel på psykologer, som giver lange ventelister.
Ifølge Dansk Psykolog Forening, så er den del af satspuljen på cirka 60 millioner kroner til offentlig psykologbehandling – som er grundlag for støtteordningen – der er for lille. Det betyder, at psykologerne kun må behandle en vis kvote af patienter.
- Den her ordning burde jo finansieres over finansloven ligesom andre sundhedstilbud. Ordningen er den bedste løsning for den her gruppe mennesker, så vi synes, det er ærgerligt, at pengene kommer på lånt tid via satspuljen, siger Eva Secher Mathiasen.
Nye forhandlinger senere på året
Hos regeringspartiet Venstre er man enig i, at ventetiden er for lang.
Lige nu er man i gang med at kigge på, om behandlingerne, som psykologerne tilbyder, er de rette. Sundhedsordfører hos Venstre, Jane Heitmann, oplyser, at det skal indgå i en samlet vurdering, der skal bruges til satspuljeforhandlingerne i efteråret, når området skal revurderes.
- Vi kan forhåbentligt – sammen med de øvrige satspuljepartier – få skruet det sådan sammen, at vi også imødekommer den relativt lange ventetid, siger Jane Heitmann.
Psykiatriordfører hos SF, Trine Torp, er også bekymret over for den lange ventetid. Hun er åben for at kigge på kvaliteten frem mod de kommende forhandlinger, hvor SF også deltager. Men hun ser også gerne, at området får tilført flere penge.
- Det er et spørgsmål om kroner og øre. Der er jo ikke mangel på psykologer, det handler om, hvor mange psykologer, der er råd til i ordningen, siger Trine Torp.