- Jeg havde en bog, hvor jeg skrev navne og følelser ned om de mænd, jeg var kærester med. Men på et tidspunkt vendte jeg bogen om, og jeg begyndte i stedet at skrive navne ned på mine venner, der døde. Efter lidt tid gik jeg bare over til streger.
Sådan fortæller Johnnie Fledelius, der nåede at sætte 64 streger i sin kærestebog, inden han satte ild til den.
I en alder af 48 år kan han se tilbage på en ungdom, hvor han levede et festligt liv med tilfældig sex og lange nætter som optrædende drag-queen på bøssediskoteket Madame Arthur i det indre København.
Sex på dametoilettet
Johnnie Fledelius kom på Madame Arthur de fleste af ugens dage, og ham og hans venner havde et helt særligt bånd. De var diskotekets DNA.
De dansede, festede og optrådte som dragqueens med højt hår, korte kjoler og fuld make-up til tonerne af 80'ernes diskohits.
- Når man trådte ind ad døren, var det ligesom at træde ind i en drømmeverden. Det var som om, man trykkede på en pauseknap for verden udenfor. Derinde kunne vi være os selv, og der var ikke nogen, der vrængede næse af os, fortæller Johnnie Fledelius, der også udnyttede den kærlige og løsslupne stemning til at hygge sig i krogene.
- Jeg kom der for at feste og være sammen med mine venner, men hvis der dukkede et mandfolk op, som man kunne score, var det også bare ti-fire!
Dametoilettet var det eneste, der kunne låses, så det brugte man, hvis man skulle dyrke sex lige nu og her, fortæller han med et fjoget grin, der vidner om, at han mere end én gang stiftede bekendtskab med dametoilettet.
Frygt for patienterne i sundhedsvæsenet
Men i starten af 1980'erne, hvor aids ramte Danmark, måtte Madame Arthur stå ansigt til ansigt med konsekvenserne af de fede fester og den frie sex.
I 1982 dukkede det første tilfælde af aids op på Hvidovre Hospital. Et mandligt kærestepar havde efter en ferie i USA fået mystiske symptomer og sorte knuder i huden.
Lægen, der tog imod dem, hed Jens Ole Nielsen. Han optrådte ofte på tv for at svare på befolkningens spørgsmål om smitteveje og risici. Han fik tilnavnet Mr. Aids. I dag er han 71 år gammel og pensioneret.
- Vi testede for alt muligt, men vi kunne ikke finde ud af, hvad de fejlede, fortæller han i dag om den forvirring og uvidenhed, den mystiske sygdom efterlod sundhedsvæsenet i.
- Der var stor frygt for de patienter i sundhedsvæsenet, fordi man ikke vidste, hvordan det smittede, siger han.
Surrealistisk billede
Og det var bestemt ikke nogen homogen flok, der blev smittet med den frygtede sygdom.
Et kig ind i venteværelset på en aids-afdeling var en helt speciel oplevelse, fortæller han:
- Der kunne sidde misbrugere, dragqueens med højhælede sko og makeup og pænere borgere, der havde fået en hiv-inficeret blodtransfusion. Det var et surrealistisk billede nogle gange.
Kunne ikke nå at rense begravelsestøjet
Rygterne om den smitsomme sygdom, der i medierne blev døbt bøssepesten, nåede også Madame Arthur.
- Vi vidste, at det smittede gennem sex. Men smittede det også gennem kys? Og hvis man drak af samme glas? Der skete det forfærdelige, at vi blev bange for hinanden, fortæller Johnnie Fledelius.
Han kunne se den ene stamgæst efter den anden blive tynd og bleg af sygdommen.
- Det var nærmest en umulighed at blive ved med at holde fast i Madame Arthur, som vi kendte det. Vi gik til så mange begravelser, at vi ikke kunne nå at få renset vores sorte tøj.
I 1989 drejede Madame Arthur nøglen om som konsekvens af sygdommens kraftige indhug i klientellet.
Vennerne lever videre
Johnnie Fledelius er stadig mærket af den barske ungdom i København. Blandt de mange venner han måtte sige farvel til var en særlig ven og kæreste igennem 11 år.
- Mig og Michael var kærester on-off og bedste venner. Jeg savner ham helt vildt. Jeg snakker stadig med ham, siger Johnnie Fledelius.
I 1996 kom der et gennembrud i den medicinske udvikling, da man fandt en måde, hvorpå man kunne holde hiv-virusset nede, så det ikke udviklede sig til aids.
Effekten af den nye medicin kunne aflæses direkte i det årlige dødstal, der falder fra 255 i 1995 til blot 38 i 1998.
Johnnie Fledelius blev også smittet med hiv, men han var en af de heldige, der nåede at blive behandlet med den nye medicin.
I dag er behandlingen af hiv så god, at hiv-patienter reelt ikke kan smitte, hvis de tager deres medicin.