På baggrund af sidste måneds afsløringer af, at pesticid-resten Desphenyl-Chloridazon dukker op i drikkevandsboringer mange steder i landet, opfordrede Miljøstyrelsen i et brev til alle landets kommuner og vandværker om at gå i gang med at teste drikkevandet.
Læs også
Nu skal alle vandværker teste for ”glemt” pesticid
Men stik i mod Miljøstyrelsens intentioner kan der gå op til to år, før alt dansk drikkevand er testet for stoffet.
Det viser en stikprøve-rundringning, DR har lavet til vandværker i store dele af landet.
Her siger 28 ud af 88 vandværker, at de endnu ikke har bestilt en test for Desphenyl-Chloridazon – og at de heller ikke vil gøre det, inden de formelt er tvunget til det.
Vandværk: Det er helt pip
- Det er helt pip at begynde at analysere for det, inden der er nogen, der ved, om vi tager skade af det. Men vi kan da sagtens tage nogle penge og smide dem ud af vinduet. Lad os nu tage den lidt med ro, lyder det for eksempel fra Edgar Jensen, som er formand i Trend Vandværk, der leverer vand til 883 husstande syd for Løgstør i Vesthimmerlands Kommune.
Selvom de hidtil fundne koncentrationer af stoffet ikke umiddelbart er akut sundhedsskadelige, så overskrider de den grænseværdi for pesticider, som er politisk fastsat. Derfor besluttede Miljøstyrelsen i august, at stoffet fremover skal tilføjes listen over pesticider, som er obligatoriske at teste for.
Læs også
KL om nølende vandværker: Så må vi tage grovfilen frem
Men formelt vil det krav først træde i kraft i løbet af oktober, og herefter vil vandværkerne alt efter størrelse i princippet have op til to år, inden de er tvunget til at udføre teste
Læs også
Politikere: Hellere lukke boringer end acceptere pesticid
I brancheorganisationen Danske Vandværker ser man den manglende vilje til at teste vandet med det samme som et problem.
Læs også
Overset pesticid lukker vandværker
Danske vandværker: - Ked af det
Her anslår direktør Allan Weirup, at omkring hver fjerde af brancheorganisationens cirka 2000 medlemmer endnu ikke har bestilt en vandprøve, som kan afgøre, om der findes Desphenyl-Chloridazon i drikkevandet.
Derfor har man netop sendt et brev ud til samtlige vandværker og opfordret dem til at tage opgaven alvorligt.
- Jeg er ked af, at det ikke er alle, der følger opfordringen fra Miljøstyrelsen. Forbrugernes tillid til vandet skal være i orden, siger Allan Weirup.
Læs også
Bekymring over "glemt" pesticid i 10 år: "De burde for længst have gjort noget"
Et spørgsmål om kroner og ører
Flere af de vandværker, DR har talt med, nævner prisen for vandprøven som årsag til at vente med at teste.
En test af vandet varierer i pris, men kan koste i omegnen 1.200 - 5.000 kroner alt efter hvor mange stoffer, der skal analyseres for.
- Jeg kan ikke acceptere, at for at spare nogle ganske få kroner per forbruger, eller fordi man ikke kan overskue konsekvensen af at finde det, så får man ikke testet - det holder simpelthen ikke, siger Allan Weirup.
Læs også
Vandforsyninger tager sagen i egen hånd: Hastetester efter fund af "glemt" pesticid
Kunne ikke drømme om at bruge penge på det
I Blokhus Vandværk, som leverer vand til 2800 husstande, føler man sig sikker på, at vandet er rent. Her vurderer man ikke, at pesticiddet Chloridazon har været brugt i nærheden af boringerne, og derfor er bestyrelsen ikke indstillet på at teste vandet, inden den formelt er forpligtet til det.
- Vi er hundrede procent sikre på, at der ikke er noget. Som landet ligger nu, så ville det være helt... Jeg kunne ikke drømme om at bruge penge på det, siger formand Mogens Sparre.
- Ved ikke, hvor man kan sove trygt om natten
Så skråsikker er man langt fra i vandbranchens organisation, DANVA. Her er der bekymring over vandværkernes modvilje.
- Jeg mener, at truslen nu er så konkret og landsdækkende, at alle hurtigst muligt bør få foretaget de nødvendige analyser, så vi og forbrugerne kan få det nødvendige overblik, siger Claus Vangsgård, chefkonsulent i DANVA.
Desphenyl-Chloridazon er et nedbrydningsprodukt fra pesticidet Chloridazon, som har været udbredt i forbindelse med dyrkning af blandt andet rødbeder, løg og særligt roer.
Læs også
Professor i miljømedicin om pesticidfund i drikkevand: Det her ser grimt ud
Og Claus Vangsgård køber ikke argumentet om, at nogle vandværker kan frikende sig selv uden test, fordi der ikke umiddelbart har været roeproduktion tæt på indvindingsstederne.
- Jeg ville være meget varsom med at bruge ”ingen roeproduktion i miles omkreds”, hvis jeg var vandværksformand. Langt de fleste steder har der været kvægbrug, og de har stort set alle haft roer på et tidspunkt. I forhold til hvor man kan finde Desphenyl-Chloridazon, så tør jeg overhovedet ikke sige, hvor man kan sove trygt om natten, men der er sikkert en geologisk faktor, der er medvirkende årsag til det billede, vi ser nu, siger Claus Vangsgård.
- De er ikke nødvendigvis vores talerør her ude på landet
I Trend Vandværk i Vesthimmerlands Kommune står formanden fast. Hvis testen skal laves nu, skal nogle andre tage regningen.
Læs også
Familien Binderups vandværk vil ikke frivilligt teste for "glemt" pesticid-rest: "Nogen burde tvinge dem"
- Det ville være helt rigtigt at lade det offentlige betale. Og hvis de så finder noget, skal vi nok teste det i fremtiden, siger Edgar Jensen.
Men vandværkernes egen organisation, Danske Vandværker, opfordrer jo til, at alle gør det nu?
- De er ikke nødvendigvis vores talerør her ude på landet, siger vandværks-formanden.
Sådan lavede vi stikprøven:
- •
DR har ved en stik-prøverundringning fået tilbagemeldinger fra i alt 88 ud af landets 2500 vandværker, som vi har spurgt om, hvorvidt de er i gang med at teste for Desphenyl-Chloridazon samt deres begrundelser for enten at gøre det eller ikke at gøre det.
- •
Der er indsamlet svar fra følgende kommuner: Skanderborg, Odder, Silkeborg, Jammerbugt, Vesthimmerland, Hjørring, Aalborg, Frederikshavn, Rebild, Brønderslev, Skive, Viborg, Ringkøbing Skjern, Herning, Sønderborg, Esbjerg, Tønder, Aabenraa, Odsherred, Holbæk, Kalundborg, Sorø, Vordingborg, Lolland.
- •
Stikprøven er ikke nødvendigvis repræsentativ, men giver et billede af, at der er stor forskel på, hvor alvorligt vandværkerne har taget opfordringen om snarest muligt at få testet drikkevandet for Despehnyl-Chloridazon.