Venstrefløjspartiet Inuit Ataqatigiit (IA) går markant frem ved det grønlandske parlamentsvalg og skal nu danne regering med den 34-årige Múte Bourup Egede i spidsen.
Til formiddag dansk tid blev valgresultatet officielt godkendt, og den nuværende regeringspartis leder Erik Jensen har erkendt valgnederlaget.
Der tegner sig dermed et nyt politisk landskab i Grønland.
Det forsøger DR Nyheders korrespondent Kim Bildsøe Lassen at skitsere i en analyse her.
34-årig er valgets store vinder
Der er ingen tvivl om, at IA er valgets store sejrherre. De er gået 11 procent og fire mandater frem og kan dermed sætte sig trygt for bordenden, når det kommer til at danne en ny regering.
Der skal ske noget helt uventet og overraskende, hvis ikke Múte Bourup Egede bliver Grønlands nye regeringsleder. Han er blot 34 år og bliver den yngste regeringsleder i Grønlands historie.
Valget har flere tabere
For det første har Siumut tabt regeringsmagten. Det er et stort slag for et parti, der har været vant til at sidde på regeringsmagten uafbrudt siden hjemmestyrets indførelse i 1979 kun afbrudt af en fireårig periode fra 2009–2013, hvor IA også vandt regeringsmagten.
Derudover går parlamentets to mindste partier - Samarbejdspartiet og Nunatta Qitornai - tilbage og bliver dermed slet ikke valgt ind.
Det betyder, at parlamentet bliver slanket og går fra at have syv til nu blot at have fem partier. Det giver selvfølgelig færre muligheder for at danne en koalition, men de to partier havde på den anden side kun et enkelt mandat hver.
Unge kandidater i overraskende medvind
Grønlandsk politik har i høj grad været præget af velkendte ansigter i mange år, men i år er der altså blevet valgt mange unge kandidater ind. Faktisk er der er en stor udskiftning blandt dem, der har fået flest personlige stemmer.
Det er formentligt sket, fordi en stor del af valgkampen denne gang for alvor er blevet flyttet til Facebook og andre sociale medier. Det har man udnyttet blandt de yngre kandidater.
Her kommer de største ændringer med IA som regeringsparti
For det første bliver der sat en stopper for mineprojektet i Sydgrønland i dets nuværende form, for det er IA imod.
Derudover er der en lang række projekter, som den kommende regering formentligt vil kigge på endnu engang. Eksempelvis vil man sikkert overveje, om det virkelig er nødvendigt at poste så mange penge i de to lufthavnsprojekter i Nuuk og Ilulissat, som der har været lagt op til.
IA har også ført valgkamp på, at de vil reformere den offentlige administration. Múte Egede vil ændre hele den offentlige sektor, så den er mere gearet mod grønlandske forhold. En stor del af administrationen i dag er en kopi af de danske systemer, og der mener Múte Egede at man kan hente rigtig meget ved at tilpasse dem til de livsvilkår, som eksisterer i Grønland.
Endelig har IA et erklæret ønske om at opnå selvstændighed, men de vil gøre det på en velovervejet og gennemarbejdet facon. Det er vigtigt for partiet, men det må ikke gå ud over levestandarden i Grønland.
Det skal der ske nu
Mute har sagt, at han vil indkalde partierne til en kop kaffe, når de har fået hvilet ud. Derfra skal de finde ud af, hvilken regeringskoalition der kan sættes sammen.
Det er ikke fuldkomment umuligt, at IA og det tidligere regeringsparti Siumut kan danne regering sammen. De fleste forventer dog, at Siumut først skal have løst deres formandsopgør og finde sine egne ben igen.
Artiklen er rettet, så der ikke længere står, at IA og Siumut dannede regering sammen i 2009. Det er ikke korrekt.