Stemmerne ved det grønlandske valg er nu talt op, og oppositionspartiet Inuit Ataqatigiit (IA) går markant frem og bliver det største parti med 36,6 procent af stemmerne.
Dermed skal partiet med den 34-årige formand, Múte B. Egede, i spidsen danne regering.
- Det er et stort ansvar, vi får, men det er også en stor mulighed for os at kunne tegne Grønlands fremtid de næste år, siger Múte B. Egede.
Han går nu i forhandlinger med de andre fire partier om, hvem de kan danne flertal med.
- For os er det vigtigste, at vi får bugt med den velfærdskrise, vi har, og for det andet, at vi får en udvikling og vækst i Grønland, som ikke er på bekostning af vores miljø, siger han.
Det venstreorienterede IA får 12 mandater, mens den mulige regeringspartner Naleraq får 4 mandater.
Der er brug for 16 for at få flertal.
Det nuværende regeringsparti, Siumut, taber altså førsteretten til at forsøge at danne regering, selvom det med 29,4 procent af stemmerne også går frem i forhold til valget i 2018. Siumut beholder sine 10 mandater.
Formanden for Siumut, Erik Jensen, har ønsket IA tillykke.
- Vi erkender, at vi har mistet magten, og at IA kommer til at køre forhandlingerne og kan sidde på formandsposten, men det er ikke fordi, vi er gået tilbage, siger Erik Jensen.
Det socialdemokratiske Siumut har med undtagelse af fire år haft regeringsmagten i Grønland siden 1979.
Kvanefjeldet har været afgørende
Et af valgets helt store temaer har været, om der skal tillades minedrift i det smukke Kvanefjeldet i Sydgrønland. Det støtter Siumut, fordi det kan sikre flere arbejdspladser til det sydlige Grønland.
Venstrefløjspartiet IA er derimod hård modstander af mineprojektet, som de frygter risikerer at sprede sprede radioaktiv forurening i et område, som er afhængig af fiskeri, fårehold og turisme.
Og det har haft stor betydning for udfaldet af valget, siger DR’s korrespondent i Grønland, Kim Bildsøe Lassen.
- IA har sagt, ‘vi er ikke parate til at gå på kompromis, når det handler om hensynet til miljø, hensynet til vores sikkerhed for, at vand, fiskeri og fangst ikke ødelægges af det her.’ Det har virkelig betydet noget, siger han.
Intern ballade i Siumut
I november sidste år, blev den afgående regeringschef for Siumut, Kim Kielsen, vraget som formand for partiet. I stedet blev Erik Jensen valgt som formand, og det uro kan man se på resultatet, mener Kim Bildsøe Lassen.
- Det har været lidt uklart, hvem der i virkeligheden var leder - var det stadig Kim Kielsen, eller var det den nye formand Erik Jensen. Og den kamp har betydet rigtig meget i vælgernes optik.
Erik Jensen fik med 1.186 personlige stemmer færre stemmer end partifællen Kim Kielsen, som fik 1.841. Han afviser at gå af som formand.