I dag vågnede grønlænderne op til nyheden om, at der er et magtskifte på vej i grønlandsk politik.
Oppositionspartiet Inuit Ataqatigiit (IA) gik markant frem ved valget og blev med 36,6 procent af stemmerne det største parti.
Det betyder, at partiet med den 34-årige formand, Múte B. Egede, i spidsen nu skal forsøge at danne en regering.
Det nuværende regeringsparti, Siumut, tabte altså trods en lille fremgang førsteretten til at forsøge finde flertal for en regering med dem for bordenden.
Det er blot anden gang på 42 år, at det ikke er lykkedes Siumut at vinde regeringsmagten.
DR tog forbi gågaden og gymnasiet i Nuuk for at høre, hvordan fem tilfældige grønlændere ser på det magtskifte, der kommer, hvis Múte B. Egede efter valgsejren formår samle et flertal bag sit regeringsprojekt.
Angunnguaq Boassen, 26 år, elektronikteknikker
Hvad mener du om, at det ser ud til, at der er et magtskifte på vej i grønlandsk politik?
- Det, synes jeg, er godt. Der har været for meget usikkerhed under den seneste regering, hvor partierne har haft svært ved at samarbejde og blive enige. Jeg vil bare gerne have politikere, der kan blive enige og træffe beslutninger. Handling. Jeg vil gerne se handling nu. Det håber jeg, vi får, med et nyt stort parti ved magten.
Hvem stemte du selv på?
- Jeg stemte på IA. De talte bedst til mig. Partiets fokus på at styrke den grønlandske økonomi uden brug af minedrift ved Kuannersuit, er jeg enig i. Jeg kan også godt lide, at de vil gøre økonomien bedre ved at styrke de kompetencer, Grønland allerede har. Her tænker jeg på, at de vil udvikle fiskeriet og landbruget i Sydgrønland.
Ved valget i 2018 fik IA 25,5 procent af stemmerne. Ved gårsdagens valg fik partiet 36,6 procent af stemmerne og gik fra otte til tolv mandater i Inatsisartut, det grønlandske parlament. Partiets formand, Múte B. Egede, blev med 3.380 personlige stemmer valgets suverænt største stemmesluger.
Kirsten Fencker, 42 år, afdelingschef i forfatningskommissionen
Hvad mener du om, at det ser ud til, at der er et magtskifte på vej i grønlandsk politik?
- Jeg blev helt vildt glad, da jeg vågnede i morges og så det. Jeg har været frustreret over Siumuts regeringsførelse. Jeg synes, partiets ledelsesstil har været lukket, og jeg har haft en oplevelse af, at Siumut føler, at Grønland er til for dem og ikke omvendt. For eksempel mistede jeg meget for dem, da de efter deres store formandsopgør i november tog på ferie. Efter sådan et formandsskifte, synes jeg, man skal stå til rådighed og vise befolkningen, hvad det nye formandskab vil og står for.
Hvad stemte du selv?
- Jeg stemte på Naleraq. Det er det eneste parti, der har en klar plan for selvstændighed. Ethvert menneske ønsker at være herre i eget hus. Grønland skal ikke længere være en teenager, som bliver holdt på plads af mor og far. Vi skal stå på egne ben og forme vores eget land. Jeg kunne godt se en regeringskonstellation med Naleraq og IA. Under den seneste valgperiode har vi samarbejdet i oppositionen. Måske kan det også lade sig gøre i en regering.
Partiet Naleraq gik fra tre til fire mandater ved gårsdagens valg. Partiets formand Hans Enoksen fik 1.471 personlige stemmer og blev valgets tredjestørste stemmesluger. Flere peger på Naleraq som mulig regeringspartner for IA. Blandt andet fordi begge partier vil stoppe mineprojektet i Sydgrønland. De to partier har 16 mandater til sammen og vil derved lige akkurat kunne danne flertal.
Carsten Nitter Sørensen, 18 år, gymnasieelev
Hvad mener du om, at det ser ud til, at der er et magtskifte på vej i grønlandsk politik?
- IA var ikke det parti, jeg selv havde ønsket kom til magten, men i min optik er IA bedre end Siumut. Så det kunne have været værre, selv om jeg er uenig med IA på flere områder. Jeg synes, der har været meget med Siumut. For eksempel har det været en sag med Kim Kielsens bil, og at den har kostet landskassen en del penge. Jeg håber, der kommer mere ro på med IA.
Hvad stemte du selv?
- Jeg stemte på Demokraterne. De går ind for økonomisk vækst. Vi har en masse muligheder, vi ikke udnytter, men som Demokraterne går ind for, at vi bruger. For eksempel i forhold til de nye lufthavnsbyggerier, som kommer til at skabe turisme. De støtter også mineprojektet ved Narsaq i Sydgrønland. Det gør jeg også. Naturvidenskabeligt tror jeg ikke på, det er så farligt, som modstanderne siger. Det er blevet pustet op. Grønland vil kunne tjene en masse penge på det. Jeg synes, vi skal tage den risiko. Det kan godt være, de bliver sure i Narsaq, hvor minen ligger, men folk flytter fra byen, fordi der ikke er arbejdspladser nok, så hellere prøve at få lidt liv i det. Hvis vi skaber økonomisk vækst, kan vi måske se frem til at blive selvstændige en dag.
Demokraterne, eller Demokraatit som partiet hedder på grønlandsk, gik markant tilbage ved valget. Partiet fik 19,5 procent af stemmerne i 2018, men måtte nøjes med 9,1 procent ved dette valg. Demokraterne har nu tre sæder i Inatsisartut mod seks tidligere.
Anouk Holm Jensen, 19 år, gymnasieelev
Hvad mener du om, at det ser ud til, at der er et magtskifte på vej i grønlandsk politik?
- Det ser jeg meget positivt på. Jeg har aldrig været så stor fan af Siumut. Som dansktalende grønlænder føler jeg mig ikke ret inkluderet af dem. Jeg forstår stort set alt grønlandsk, men har ikke så nemt ved at tale det. Siumut kritiserer os for ikke at kunne tale sproget, men jeg synes ikke, vi får hjælpen til at blive bedre. Jeg vil gerne kunne tale grønlandsk, men jeg modtager ikke optimal undervisning til, at det kan blive realistisk.
Hvad stemte du selv?
- Jeg stemte på Samarbejdspartiet. Jeg sidder i deres ungdomsbestyrelse. De mistede deres mandat, og det er selvfølgelig ærgerligt, men så længe IA sidder med magten, er jeg egentlig glad. Faktisk havde jeg overvejet at stemme på IA, som jeg synes repræsenterer ungdommens holdninger godt. Blandt andet i forhold klimaet, hvor de siger nej til mineprojektet, men også mere generelt. De havde en kandidat, der kørte en kampagne, som hed 'plastic not so fantastic.'
Samarbejdspartiet gik fra 4,1 procent af stemmerne i 2018 til 1,4 procent ved gårsdagens valg. Partiet mistede derved sit enlige mandat i parlamentet. Det samme galt partiet Nunatta Qitornai. Fremover vil der således kun være fem partier repræsenteret i Inatsisartut mod syv under den seneste valgperiode.
Hanne Hansen, 59 år, hjemmegående
Hvad mener du om, at det ser ud til, at der er et magtskifte på vej i grønlandsk politik?
- Jeg synes, det er alletiders. IA går ind for sammenhold. De vil mindske forskellen mellem rig og fattig. Jeg har altid synes, der var for meget kammerateri ved Siumut.
Hvad stemte du selv?
- Jeg stemte på IA. Det var på grund af 'Uran nej tak,' mineprojektet, selv om det er godt for økonomien, synes jeg, det er noget farligt noget. Det er synd for de små bygder, der skal leve nær det. Det er jo klart, selskabet siger, at det kan gøres forsvarligt. For dem er der mange penge på spil, men jeg har ikke tillid til det. 'Uran nej tak,' siger jeg bare.