Grønlændere skal til valg i april

Valget skal afholdes den 17. eller 24. april, skriver KNR.

Kim Kielsen, formand for Grønlands Landsstyre, har netop udskrevet valg til april. (Foto: © Simon Læssøe, Scanpix)

Hvem skal stå i spidsen for Grønland i de kommende fire år?

Det er spørgsmålet, som grønlænderne snart skal tage stilling til, efter at formanden for Grønlands Landsstyre, Kim Kielsen, har udskrevet valg til det grønlandske landsting, Inatsisartut.

- Jeg har meddelt Bureau for Inatsisartut, at jeg gerne vil udskrive valg. Her arbejder vi for, at valget sker i denne forår, sagde Kim Kielsen ifølge avisen Sermitsiaq under et pressemøde i selvstyrets presselokale.

- Jeg har tænkt over at udskrive valg i langt tid. Men nu starter valgkampen. Der er flere fordele ved at udskrive valget nu, sagde han.

Valget skal afholdes enten den 17. eller 24. april. Ifølge Sermitsiaq er det op til medlemmerne af Inatsisartut at bestemme valgdagen.

Kunne have ventet

Det seneste landstingsvalg fandt sted i november 2014. Her fik partiet Siumut, der blev stiftet i 1977 og som bygger på det socialdemokratiske tankesæt, mere end hver tredje stemme, og det kunne efterfølgende danne regering med Demokraterne og Atassut.

Kim Kielsen, der er formand for Siumut, kunne i den forbindelse indtage posten som landsstyreformand efter partifællen Aleqa Hammond. Hun blev tvunget til at trække sig efter en skandale om brug af offentlige midler til private formål.

Kim Kielsen kunne have ventet indtil efteråret med at udskrive valg. Men han ønsker at gøre rent bord, så den kommende forårssamling ikke kommer til at gå op i valg, skriver Sermitsiaq.

- De nye medlemmer, der bliver indvalgt, kan få mulighed for at sætte deres præg på den kommende finanslov. Det føler jeg er den mest politisk korrekte måde at håndtere situationen på, uddyber han.

Valgudskrivelsen betyder dog, at al lovarbejde i Grønland stopper, og det betyder, at et omstridt udspil til en ny fiskerilov falder til jorden.

Det bliver op til den nye regering at tage stilling til, om den vil arbejde videre med loven.

Grønland, der er en del af rigsfællesskabet, fik hjemmestyre i 1979 og selvstyre i 2009.

Med selvstyreloven har grønlænderne mulighed for at varetage alle samfundsområder udover forsvars-, udenrigs- og sikkerhedspolitik, Højesteret, penge- og valutapolitik samt spørgsmål om statsborgerskab.

Grønlands landsting består af 31 medlemmer.