Sådan bliver du klar til Uenige Sammen: Vær nysgerrig, spørgende og vis du er interesseret

Søndag d. 2. juni samler DR danskerne i Uenige Sammen. Her får du tips og tricks til at tale med en, du er uenige med.

I forbindelse med folketingsvalget samler DR danskere over hele landet.

Dagen nærmer sig, hvor flere tusind danskere skal mødes og tale med en, de er uenige med.

Det sker, når DR inviterer til 'Uenige Sammen' i hele landet den sidste søndag inden folketingsvalget - søndag, d. 2. juni. Her bliver deltagerne parret med en, som har andre holdninger end dem selv.

Men hvordan sikrer man, at samtalen flyder, konflikter udebliver, og meningsudvekslingen i stedet bliver dyb og meningsfuld?

Det kan måske være sværere end som så. Derfor har vi allieret os med professor i retorik Christian Kock, der blandt andet har studeret den tyske udgave af 'Uenige Sammen'.

Herunder giver han nogle gode råd til, hvordan du får den bedst mulige samtale, der både er konstruktiv, gør begge parter klogere og formår at nuancere billedet af folk med modsatte holdninger.

Vær parat til at blive overrasket

Her er elever fra Sct. Knuds Gymnasium i Odense uenige sammen. (Foto: © Sine Skott)

Først og fremmest skal du være opmærksom på dine egne fordomme og stereotyper, inden du åbner samtalen. Erfaringer viser nemlig, at de bedste samtaler opstår, når man er parat til at blive overrasket i stedet for at have alt for forudindtagede forventninger.

Det betyder, at du ikke skal antage en samlet pakke af holdninger hos en person ud fra en enkelt ting, de synes.

- Selvom de måske på nogle punkter har holdninger, der strider mod ens egne, så har man ikke sat dem i bås, som om de er modsat en selv på alle punkter. Det viser sig utrolig ofte, at det er de heller ikke, men at der faktisk er nogle ting, hvor man forstår hinanden, siger professor Christian Kock.

Vær nysgerrig og stil spørgsmål

- Det er svært at lytte til den, man diskuterer med, når man samtidig skal forklare sin egen holdning. Men det er vigtigt. Også for politikerne i valgkampen, lyder fra Nicolai Mølskov Bech og Asta Pedersen Hopf, der var uenige sammen på Horsens Gymnasium. (Foto: © Thomas Schmidt Nørgaard)

Rent lavpraktisk er det en god idé at være nysgerrig. Start med at prøve at forstå noget om din samtalepartner, hvad deres baggrund er, og hvad de kan lide. I stedet for straks at gå i gang med politiske uenigheder.

- Ved at forstå, hvem hinanden er som mennesker, kommer man lettere til at forstå, hvad baggrunden er for de holdninger, hvor man er uenige, siger Christian Kock.

Derfor skal du også stille spørgsmål til samtalepartneren om ting, du ikke ved, og så lade samtalepartneren tale ud, når de siger noget. Her er det så vigtigt, at du lytter ligesom en god interviewer, så svarene kan danne grundlag for nye spørgsmål.

- Det skal i høj grad handle om at lytte til det, den anden siger, og ikke kun om at få sagt, hvad man selv brænder inde med, siger Christian Kock.

Led efter de fælles ting

Her er elever fra Sct. Knuds Gymnasium i Odense uenige sammen. (Foto: © Sine Skott)

Når samtalen så rammer uenighederne, er nysgerrige, åbne spørgsmål igen vejen frem. Prøv at forstå, hvorfor modparten har de holdninger, og hvordan de er opstået.

De fleste vil nemlig opdage, at hvis man undlader at prøve at skyde holdningerne ned, vil der under det øverste lag ligge ting, man faktisk er enige om.

- Man tror sådan set på mange af de samme værdier, man fortolker dem måske bare på en anden måde. Og så gælder det om at lede efter de ting, der er fælles, siger Christian Kock.

Erfaringerne fra 'Uenige Sammen' i Tyskland viste nemlig, at folk stort set aldrig mødte folk, som havde én hel samlet pakke af holdninger, de var uenige med.

- Nedenunder de konkrete politiske ting er man faktisk enige om nogle værdier og holdninger, og hvis man søger efter dem, kommer der næsten altid noget godt ud af samtalerne, siger Christian Kock.

Men målet skal ikke være at blive enige, for det kan man aldrig blive hundrede procent i et samfund. Målet er at anerkende hinanden som samtalepartnere, mener Christian Kock.

Vis, du er interesseret

- Uenige Sammen handler om at være uenige sammen, det er ingen konkurrence, men derfor kan modstanderens argumenter godt være så stærke, at man ender med at skifte holdning. Som Samira Hirad fra Esbjerg, der først var imod ændring af karakterskalaen, men Lea Marie Olesens argumenter for at ændre den var så stærke, at de begge endte med at mene, at karakterskalaen bør ændres. (Foto: © Susanne Kristine Terman Pedersen)

Skal samtalen flyde naturligt og behageligt, skal du også være opmærksom på dit kropssprog og mimik, så du viser, at du er interesseret i stedet for at vise, at du bare venter på at skyde din modstanders holdninger ned.

Sørg for, at dine øjne er levende, og at du bevæger dit hoved lidt. Husk samtidig at stille åbne spørgsmål, hvor du spørger om konkrete ting for at få noget at vide.

- Hvis folk har holdninger til ting som eksempelvis indvandrere, så spørg om konkrete eksempler og personlige erfaringer i stedet for at køre det op i generelle og ideologiske begreber, siger Christian Kock.

Undgå dårlige forbilleder

Politikerne gør mange af de ting, som man ikke skal gøre for at få en god samtale til 'Uenige Sammen', mener professor Christian Kock. (Foto: © Bjarne Bergius Hermansen/DR, Scanpix)

Da 'Uenige Sammen' kommer i forbindelse med folketingsvalget, ville det være oplagt at se på, hvordan politikerne diskuterer politik. De lever jo trods alt af det.

Men det er faktisk det absolut dummeste, du kan gøre, mener Christian Kock.

- Hvis jeg skal sige det i en sætning: Gør det modsatte af, hvad politikerne gør, når de debatterer, siger han.

Politikerne er nemlig rigtig dårlige forbilleder for 'Uenige Sammen' og gør det modsatte af, hvad der hører til i en god dialog, mener Christian Kock.

Blandt andet ved i debatter at hænge modparten ud og lede efter noget at skyde ned. Men det er altså ikke vejen til en god dialog.

Kommentarspor på sociale medier er et andet sted, du ikke skal lede efter inspiration til gode diskussioner, understreger Christian Kock. Der går det ud på at hænge modstanderen ud og tillægge dem synspunkter, de måske ikke har.

Der er omvendt meget mere at hente ved at stille spørgsmål og være nysgerrig, mener Christian Kock.

Spis eller drik noget

Eleverne på Esbjerg Gymnasium var uenige sammen. (Foto: © Susanne Kristine Terman Pedersen)

Sidste tip er simpelt. Det hjælper nemlig rigtig meget at spise eller drikke noget sammen, hvad end det er øl, kaffe eller kage.

Det viste erfaringerne fra Tyskland også.

- Når man spiser sammen med mennesker, har man en anden relation til dem. Så er det nogle andre hjernecentre, der bliver aktiveret, end i andre sammenhænge, siger Christian Kock.

Her får du tre gode råd fra snakke-eksperten Kathrine Krone, der er sekretariatsleder i det kommunale demokrati-hus 'Byens hus Roskilde'.