Vaccinerne er ikke lige effektive: Måske skal de ældre ikke have den nyeste vaccine

Det kan give mening at prioritere mindre effektive vacciner til andre end de ældre, vurderer ekspert.

I går godkendte EU AstraZenecas coronavaccine. (Foto: © DADO RUVIC, Scanpix)

Myndighedernes prioriteter er egentlig på plads: De ældre og beboere på plejehjem skal stikkes med corona-vaccinerne først.

Men når næste skud på vaccine-stammen, vaccinen fra AstraZeneca, ankommer til Danmark om en uges tid, kan det give mening at lave om i prioriteterne og give stikket til yngre grupper.

Det vurderer Camilla Foged, der er professor på Institut for Farmaci på Københavns Universitet.

Det skyldes, at vaccinen fra AstraZeneca ser ud til at være mindre effektiv end de to andre godkendte vacciner på markedet. Mens AstraZenecas vaccine ifølge Det Europæiske Lægemiddelagentur, EMA, er 60 procent effektiv, har vaccinerne fra Pfizer og Moderna vist sig at være effektiv i omkring 95 procent af tilfældene.

- Jeg synes, det giver mening at prioritere vaccinerne forskelligt. Det virker, som om det kunne give mening ikke at give den til de ældre.

- Hvis man prioriterer på den måde, kan man lave en opdeling, hvor man giver de mest effektive vacciner – der også viser høj effekt blandt ældre mennesker – til de ældre, og så bruge AstraZeneca-vaccinen til de lidt yngre med bedre immunforsvar, siger Camilla Foged.

Plan er klar snart

Hun understreger, at hun endnu ikke har adgang til de detaljerede rapporter om vaccinen fra AstraZeneca og derfor ikke kan sige noget om, hvordan effekten på ældre mennesker er målt.

Hos de danske sundhedsmyndigheder er man nu i gang med at nærlæse det godkendelsesgrundlag, som EU har godkendt vaccinen på baggrund af, for at vurdere, hvem der skal have de nye vacciner.

Det fortæller direktøren for Lægemiddelstyrelsen, Thomas Senderovitz.

Ifølge Thomas Senderovitz, direktør for Lægemiddelstyrelsen, er man nu i gang med at se på, om vaccinen fra AstraZeneca skal bruges til bestemte aldersgrupper.

- Sundhedsstyrelsen, der har ansvaret for udrulning af vaccinerne, vil tænke sig grundigt om i forhold til, hvad det her betyder for vaccinationsprogrammet. Men vaccinen er virksom, understreger han.

Han siger samtidig, at det ikke helt er muligt at sammenligne effekten af vaccinerne direkte overfor hinanden.

- De er jo testet i forskellige forsøg på forskellige tidspunkter. Hvis man testede dem i samme forsøg, er det ikke sikkert, forskellen ville være så stor, siger han.

Da man ikke er færdig med at gennemgå grundlaget, vil han endnu ikke vurdere, om AstraZenecas vaccine skal prioriteres til yngre grupper.

- Man kan forestille sig alle mulige løsninger, dem ser vi på i de kommende dage, siger Thomas Senderovitz.

Tvivl i Tyskland og Frankrig

Den tyske regering har tidligere meldt ud, at vaccinekommissionen i landets største sundhedsagentur, Robert Koch Institute, ikke anbefaler, at AstraZeneca-vaccinen gives til personer over 65 år.

- Der er på nuværende tidspunkt ikke nok tilgængelig data til at vurdere vaccinens effektivitet på personer på over 65 år, lød det.

Og i dag har Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, kaldt AstraZenecas vaccine for delvist ineffektiv.

- Hvad jeg kan sige officielt i dag er, at de tidlige resultater, som vi har set, ikke er opmuntrende for 60-65-årige, siger han.

En effekt på 60 procent er bestemt ikke dårligt for en vaccine, understreger professor Camilla Foged. Det er bare "exceptionelt højt", når de to andre vacciner viser 95 procents effekt.

Og så kan det vise sig, at det netop er på grund af aldersforskelle, at den nye vaccine er 60 procent effektiv.

- Effekten er jo et gennemsnit, så de 60 procent kan sagtens dække over, at den er mere effektiv hos unge end ældre.

- Det er meget normalt, at de ældre har svagere immunforsvar, så vaccinerne er mindre effektive, siger hun.

Ifølge Lægemiddelstyrelsens direktør, Thomas Senderovitz, vil myndighederne snart fremlægge en plan for, hvordan vaccinerne skal fordeles, og om særlige aldersgrupper skal have bestemte vacciner.