V-ordfører forundret over niqab på skole: Det er et indlysende lovbrud

Kvinde iført niqab på nordjysk skole burde være anmeldt med det samme, mener Venstres udlændingeordfører.

Siden den 1. august har alle beklædningsgenstande, der dækker ansigtet, været forbudt på offentlige steder. Det kan være alt fra burka, niqab, elefanthue, huer, hætter, tørklæder, masker, hjelme, heldækkende dragter og kunstige skæg. (Arkiv) (Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix) (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)

Skal en skole eller kommune indgive en anmeldelse til politiet, hvis en mor afleverer sit barn iført den ulovlige niqab?

Det spørgsmål er blevet aktuelt, efter en mor siden første skoledag er mødt op i niqab på Seminarieskolen i Gug i Aalborg Kommune uden at blive anmeldt for brud på tildækningsforbuddet, der trådte i kraft 1. august.

Både skolen og Kommuners Landsforening henviser til, at de ifølge Justitsministeriet ikke har anmeldelsespligt med mindre det vurderes, at barnets tarv er i fare.

Men det undrer Venstres udlændingeordfører Marcus Knuth (V), at det er en forælder på skolen, der er endt med at anmelde kvinden til politiet for to dage siden. For selv om skolen og kommunen ikke har anmeldelsespligt, bør man have reageret, da det er en klokkeklar lovovertrædelse, der har fundet sted de seneste uger.

- Jeg forstår ikke, at det ikke er blevet anmeldt. Nogle gange kan det være en vurderingssag, hvornår der er sket et lovbrud. Men lige præcis i det her tilfælde, er det indlysende, at det skal anmeldes. Hvis man ser en person, der er tildækket fra top til tå, bør folk godt kunne lægge to og to sammen og regne ud, at det er i strid med den nye lov, siger han.

Ødelæggende for forhold

En af årsagerne til, at Seminarieskolen og Aalborg Kommune ikke har anmeldt kvinden i niqab til politiet, er, at de ikke har nogen interesse i at begynde en konflikt, der kan have konsekvenser for samarbejdet med forældrene.

- Kun hvis vi oplever, at det har problemer for barnets trivsel, vil vi indkalde til en snak, siger Tina French (V), der er skolerådmand i Aalborg Kommune, til avisen Nordjyske.

Det argument mener Marcus Knuth ikke bør stå i vejen for, at skolen handler.

- Vi bør alle reagere på et lovbrud, siger han.

Men selvom udlændingeordføreren undrer sig over skolens og kommunens beslutning, vil han ikke gøre det til et krav, at offentlige institutioner skal anmelde sagerne.

- Jeg tror, at man skal passe på, at man ikke gør et for stort nummer ud af det her. Hvis offentlige institutioner ser noget, der er forkert, gør langt de fleste noget ved det. Og så er jeg glad for, at vi har nogle gode og fornuftige borgere i det her land, der går til politiet.

Tildækningsforbuddet skal blandt andet sikre, at ingen er helt tildækket i det offentlige rum. Men hvis offentlige institutioner alligevel ikke har pligt til at anmelde det, hvordan vil I så sikre jer, at loven bliver håndhævet?

- Det er først og fremmest politiet, der skal håndhæve den. Og jeg har en tro på, at offentlige institutioner ved, at det er i deres interesse at anmelde sager som denne, så vi kan se ansigterne på de mennesker, vi omgås. Men det er ikke værre, end at vi har nogle vakse borgere, der tager sagen i egen hånd og anmelder det. Det vigtigste for mig er, at der er nogle, der har reageret på det og er gået til politiet, siger Marcus Knuth.

Nordjyllands Politi oplyser til DR Nyheder, at man modtog anmeldelsen for to dage siden og er i gang med efterforskningen. Politiet kan endnu ikke oplyse, om kvinden i niqab vil blive sigtet.

I grafikken neden for kan du få et overblik over, hvilke beklædninger, der er ulovlige. Du kan læse Rigspolitiets vejledning, om hvordan betjente skal agere i sager om mulige overtrædelser her.

(Foto: © Grafik: Emil Thorbjönsson, DR Nyheder)
(Foto: © Grafik: Emil Thorbjönsson, DR Nyheder)