På trods af at Sundhedsstyrelsen igennem ti år har fået advarsler og indberetninger om en fynsk psykiater, har han indtil lørdag kunne behandle patienter. Senest på et bosted for psykiatriske patienter i Odense.
Sundhedsstyrelsen valgte så lørdag midlertidigt at suspendere psykiateren på baggrund af et skriftligt svar, han har givet til DR Nyheder.
V: Nok er nok
Det vækker stor glæde hos Venstres psykiatri- og forebyggelsesordfører Jane Heitmann.
- Det er det eneste rigtige at gøre. Nok er nok.
Jane Heitmann har i forlængelse af sagen valgt at kalde sundhedsminister Nick Hækkerup i samråd. Den beslutning fastholder hun, også selvom Sundhedsstyrelsen nu har suspenderet den fynske psykiater.
- Jeg vil godt sikre mig, at der ikke sidder andre psykiatere ude på bostederne, som enten er under tilsyn eller under skærpet tilsyn og ordinerer medicin til beboerne på bostederne. Den her sag (om den fynske psykiater, red.) er et rigtig trist eksempel, og der kan være andre sager derude, som vi endnu ikke har opdaget.
SF: Spild af tid med samråd
At Venstre indkalder ministeren til samråd kommer dog noget bag på SFs sundheds- og psykiatriordfører Özlem Cekic:
- Vi er jo allerede igang med at forhandle, og det gælder om at få gjort noget så hurtigt som muligt, så der ikke er nogle patienter, der bliver behandlet af en uegnet læge. Vi skal ikke spilde tiden på samråd nu.
Hun peger på, at der allerede er fokus på mindst 1100 sager, hvor lægen enten ikke er dygtig eller egnet nok.
V: Ikke godt nok
Jane Heitmann understreger, at Venstre bakker op om de initiativer, som sundhedsministeren allerede har taget. Det handler blandt andet om en advokatundersøgelse af en tidligere sag om en hjerneskadet psykiater fra Vestjylland.
Det er bare ikke nok, lyder det.
- Nu og her vil jeg sikre mig, at der ikke sidder mennesker på bostederne i en ulykkelig situation, medicineret af en psykiater, som i virkeligheden måske ikke burde være der.
Özlem Cekic peger desuden på, at der lige nu arbejdes på højtryk for at forhindre, at uegnede psykiatere får lov at behandle patienter i fremtiden.
- Vi gør faktisk rigtig meget i øjeblikket for, at det her ikke kommer til at ske igen. Det er jo lige præcis det, vi forhandler om, og nu gælder det om at få gang i processerne så hurtigt som muligt.
Alligevel ønsker Venstre et samråd.
- Jeg vil være sikker på, at der ikke på nuværende tidspunkt er nogen, som er tilknyttet bostederne, som er under tilsyn eller skærpet tilsyn, siger Jane Reitman.
Mener du så, at ingen psykiatere, som er under tilsyn eller skærpet tilsyn, må arbejde på bostederne?
- Det kan jeg af gode grunde ikke vide. Jeg vil bare gerne have, at vi får belyst, hvordan situationen er. Men jeg er da betænkelig, hvis der sidder psykiatere under skærpet tilsyn og behandler på bostederne. Derfor er det vigtigt, at vi også får kigget på det hjørne af problematikken, siger hun.
Samfundets mest udsatte
Også formand for Det Sociale Netværk, Poul Nyrup Rasmussen, ønsker mere fokus på situationen på bostederne.
- Vores mennesker på bostederne er jo særligt sårbare, fordi deres diagnoser ofte er hårde og barske, siger han.
Derfor bør der være særligt høje krav til de psykiatere, der arbejder på bostederne.
- Du har et kolossalt ansvar Dine ord er lov. Der er ikke et effektivt tilsyn, som virkelig sikrer de her svage mennesker. Du udskriver medicin, du idømmer sanktioner, du har den totale ret på stedet. Det er farligt, hvis det faglige ikke er i orden og hvis regelsættet og kontrolbesøgene ikke er i orden. Så går det galt, siger Poul Nyrup Rasmussen.