25-årige Liv Dupont husker alt for godt en barndom præget af farens alkoholmisbrug.
- Min barndom var præget af utryghed og uforudsigelighed. Det var altid hans misbrug først, og så kom barnet i anden række, fortæller hun i sin lejlighed i Valby.
Liv Dupont boede hos sin mor, men besøgte med jævne mellemrum faren.
Allerede som seksårig oplevede hun, hvordan hun måtte sørge for, at faren kom sikkert i seng, så han ikke satte ild til stolen, hvor han sad og sov med en tændt cigaret i hånden.
Og om natten kunne det banke på, fordi folk havde et udestående med hendes far og ville have fat i ham.
- Det betød, at jeg hurtigt blev en lille voksen, der skulle sørge for at holde styr på ham.
Seneste tal er 10 år gammelt
Hvor mange børn og unge, der vokser op på den måde, er usikkert, da den seneste opgørelse stammer fra 2008 og lyder på 122.000.
Men i TV Avisen den 31. maj i år lovede Sundhedsstyrelsen, at der var et nyt estimat på vej.
- Vi har faktisk fået estimeret nye tal, og vi er i gang med at få færdiggjort rapporten, og den kan vi forhåbentligt offentliggøre meget snart, sagde specialkonsulent i Sundhedsstyrelsen, Maria Koch Aabel, den aften.
Tidligst nyt tal i 2020
Men nu viser det sig, at styrelsen alligevel ikke kan lave et nyt estimat, og der mindst går et par år, før det sker.
Det vækker kritik hos to af de organisationer, der arbejder på at hjælpe børn og unge i familier med alkoholproblemer.
- Problemet med at have et 10-12 år gammelt tal er jo, at hvis en kommune har kontakt til 5.000 børn, at man så ikke ved, om man har fat i alle med problemet, eller om det kun er toppen af isbjerget, siger direktør af interesseorganisationen, Alkohol & Samfund, Peter Konow.
- Og måske er tallet halveret. Måske er det fordoblet. Og det gør en verden til forskel for den indsats, man skal lave, siger han.
Kæmpe problem at skulle vente
Han bliver bakket op af Henrik Appel, der er landleder af TUBA, som hjælper børn og unge.
- Vi ville jo aldrig acceptere, at de nyeste tal inden for kræfttilfælde var 10 år gamle. Og det er et kæmpe problem, at vi nu skal vente i flere år på, at der kommer et opdateret tal, siger han.
Han fortæller, at børn og unge i familier med alkoholproblemer vokser op med selvværdsproblemer og har svært ved at være i relationer og ofte ikke kan færdiggøre en uddannelse.
Terapi har hjulpet
De problemer kender Liv Dupont kun alt for godt til.
Siden hendes far døde i 2015 har gået flere år i terapi og har i dag et godt liv. Men netop det med selvværd og selvtillid er stadig en udfordring.
- Man må bare håbe, at der ikke er ret mange børn, der skal vokse op på den måde, for det er dybt traumatiserende, siger hun.
Uvist hvad antallet er
Hvor mange børn, der lige nu vokser op på den måde, kan konstitueret enhedschef hos Sundhedsstyrelsen, Niels Sandø, ikke svare på.
- Det eneste tal, vi har, er fra 2008, og det lyder på 122.000, siger han.
Han forklarer, at tallet stammer fra en enkeltstående undersøgelse modsat mange andre tal på sundhedsområdet, som bliver fast opdaterede gennem faste undersøgelser med faste intervaller.
På spørgsmålet om, hvordan de kunne stå og love nye estimater for så at trække det tilbage, siger han, at det drejer sig om regnemetoder.
- Vi havde faktisk indsamlet data, men vi havde metodiske udfordringer. Helt konkret kunne vi ikke justere tallene, så de var repræsentative for hele befolkningen, forklarer han.
- Kom I simpelthen til at love for meget?
- Ja, på det tidspunkt gjorde vi, erkender han.
Han forklarer, at alle familier med alkoholproblemer kan få behandling, selvom det er usikkert, hvor mange det drejer sig om.
Men også at styrelsen nu arbejder mod at få undersøgelsen gjort til standard med faste intervaller.
- Så forhåbentligt har vi et nyt tal om to-tre år, siger han.
S og DF vil spørge ministeren
På Christiansborg er sundhedsordførerne for Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti pænt utilfredse med, at tallet for børn og unge i alkoholfamilier når at blive mindst 12 år gammelt, før det kommer et nyt.
- Det er ikke godt, og det er faktisk problematisk, for når vi vil lave forebyggelsespolitik, så er det rigtigt vigtigt, at vi har nye tal at bygge det på, siger Socialdemokratiets ordfører på området, Flemming Møller Mortensen.
Samme holdning har hans kollega hos Dansk Folkeparti, Liselott Blixt.
- Vi har nogen børn, der vokser op i de her familier, og som har det rigtigt dårligt. At vi skal gå og vente nogle år igen for at finde ud af, om vi gør det rigtigt, eller vi skal lave en helt anden indsats, er for dårligt, siger hun.
De vil begge gerne spørgesundhedsminister, Ellen Trane Nørby, hvorfor tallet ikke er opgjort siden 2008.
Det har dog ikke været muligt for DR Nyheder at få et interview med ministeren på det spørgsmål.