Allerlængst mod øst - milevidt fra motorveje, storrumskontorer og overfyldte tog - ligger drømmejobbet måske og venter.
Det er helt derude, hvor man ikke betaler kommuneskat, hvor der hverken er veje eller biler, og hvor alle bor til leje i Forsvarets historiske bygninger.
Lige nu er der en unik mulighed for at bo og arbejde i det lille samfund på Ertholmene, der i dag tæller 90 personer i alle aldre. På de to små beboede øer, Frederiksø og Christiansø, er der nu opslået tre ledige jobs, og scorer man én af stillingerne, så kan man altså få lov til at bo og leve på Danmarks østligste, beboede punkt.
Forsvaret, der administrerer den gamle søfæstning nordøst for Bornholm, søger en administrativ medarbejder, en håndværker og en lærer.
Et arbejde med tid og nærvær
Laura Kofod, der går i 7. klasse på Christiansøs skole, fortæller, at hendes nye, kommende lærer får et meget anderledes job, end man kan få i resten af landet. Som eksempel nævner hun, at der i klassen på hendes gamle skole i København var 21 elever, mens der går 14 elever på hele skolen på Christiansø. En skole, der i øvrigt kun går til 7. klasse.
- Så vi har et meget tættere forhold til vores fire lærere. Undervisningen er også meget mere tilrettet den enkelte elev. De opgaver, vi får, er fuldstændigt tilpasset det niveau, den enkelte elev er på, fortæller hun.
Selve det at arbejde på Christiansøs lille skole kender Maja Feenstra alt til – det er nemlig hende, der har forladt dansklærerstillingen og dermed givet en anden muligheden for at finde drømmejobbet på Christiansø.
- Man bruger energien på at undervise og ikke på at løse konflikter. Vi er så lille en skole, at de konflikter, der opstår, har vi løst i frikvarteret, fortæller Maja Feenstra.
Grunden, til at Maja Feenstra og hendes familie flytter væk fra Christiansø efter at have boet der i otte år, er, at hendes børn er blevet så gamle, at de ikke længere kan gå på skolen.
- Til gengæld flytter vi ikke tilbage til København, hvor vi kom fra. Meget kort tid efter at vi var flyttet dertil, stod det helt klart for os, at vi aldrig skulle tilbage og bo i København. Så vi flytter til Sydfyn, fortæller hun.
Arbejdsliv med idyl såvel som økuller
Søren Thiim Andersen er administrator på Christiansø. Det betyder, at han er ansigtet på al offentlig myndighed. Så altså både arbejdsgiver, politimand og borgmester.
Han møder nogle gange den opfattelse, at livet på Christiansø er helt uden problemer, men sådan er det ikke nødvendigvis, fortæller han.
- Små problemer kan godt blive meget store herude. Man kan faktisk godt få økuller. For mig personligt betyder det, at jeg en gang i mellem skal i land for at blive nulstillet. Når jeg så kommer tilbage til Christiansø, så er de store problemer blevet små igen, fortæller Søren Thiim Andersen.
Han håber, at der en eller flere børnefamilier mellem ansøgerne til de tre ledige stillinger, for han har en ambition om at få indbyggertallet op over de 100. Børnene er også vigtige i forhold til at holde liv i den skole, der altså lige nu står og mangler en lærer.
Danmarks absolut laveste trækprocent
Er man så heldig at blive tilbudt en af de tre stillinger, så får man også del i nogle goder, der ikke findes magen til noget andet sted i kongeriget.
- Fordi vi ikke er en kommune, så betaler man ikke kommuneskat herude. Så mens man ikke skal stemme til det kommende kommunalvalg, så slipper man altså også med en skatteprocent på omkring de ti procent, fortæller Søren Thiim Andersen.
Samtidig bliver man også en del af et samfund, som er spækket med traditioner.
- Det begynder allerede her i efteråret, når turisterne er taget hjem. Så har vi en masse runde fødselsdage, vi skal have samlet op på. Og i uge 43 har vi vores efterårsbal. Derfra står den på fællesspisninger, som vi kalder spis-og-skrub-af, samt en masse andre traditioner vi har herovre. Vi er gode til at hygge os sammen, fortæller han.
Mange af arrangementerne bliver holdt i forsamlingshuset på Frederiksø, som i folkemunde hedder Månen. Det er i øvrigt her, bandet tv-2 spiller koncert hver sommer, ligesom stedet bliver omtalt i hittet ”De første kærester på Månen”.
Som et levende frilandsmuseum – men med øje på fremtiden
Selvom det udefra godt kan ligne, at livet på Christiansø er gået lidt i stå, så skal man ikke lade sig snyde af de idylliske omgivelser med gamle, velholdte bygninger fra 1700-tallet.
- Hvis man får et job herude, så bliver man en del af nogle store planer. Vi skal være en grønnere ø, så vi skal have et nyt renseanlæg, så vi kan udlede mindre til Østersøen. Vi skal også have et nyt kraft-varmeværk, og det helt store projekt er en renovering af havnen, fortæller Søren Thiim Andersen.
Selve bygningerne ejes af Forsvaret – nogle christiansøboere har til huse i moderniserede hytter af granitkampesten, mens andre bor i lejligheder i de gamle, solgule kasernebygninger. Både dit og din families lejemål opsiges dog som udgangspunkt, når og hvis du forlader stillingen på Christiansø.
På ’skærene’, som Ertholmene også kaldes, findes der både købmand, kro, en lokal ølbrygger og café.