Unge på Sjælland kan snart få en maritim uddannelse

Holbæk og Svendborg Søfartsskole indgår et samarbejde

Mikkel Bram th og hans kammerater lærer hvordan man rigger et sejl til (Foto: © Trine Warrer Juul - DR Sjælland)

Når unge vil tage en maritim uddannelse, har de hidtil været nødt til at flytte til Svendborg, Marstal eller Frederikshavn.

Men indenfor et år eller to bliver det også muligt at tage en maritim uddannelse i Holbæk.

Det bliver et samarbejde mellem Svendborg Søfartsskole, Stenhus Gymnasium og Nordvestsjællands Erhvervs- og Gymnasieuddannelser.

- Vi har tænkt os at lave en normal to-årig HF og så en praktisk maritim uddannelse, hvor man både får et grundforløb som skibsassistent og senere kan vælge en overbygning enten maskinteknisk eller nautisk, siger Per Farbøl, rektor på Stenhus Gymnasium.

Det kommer som en naturlig forlængelse af det maritime miljø, der de seneste år er opbygget i Holbæk med et Kystlivscenter, hvor kommunens skoleelever blandt andet bliver introduceret til bådebygning, og Nationalmuseets skibsværft i byen.

Eleverne på maritim FGU i Holbæk øver sig på at ro, inden de sætter sejl ude på fjorden. (Foto: © Trine Warrer Juul- DR)

I 2022 startede en maritim 10. klasse, og i august åbnede FGU-Nordvestsjælland en maritim linje for de unge på 15 til 25 år, som skal igennem et afklarende forløb, før de vælger uddannelse.

En af eleverne, der har valgt at gå på den maritime FGU, er Mikkel Bram.

- Jeg kunne godt tænke mig at arbejde med noget maritimt, fordi jeg føler mig fri ude på vandet.

Han har tænkt sig at søge ind en maritim uddannelse, når hans FGU-forløb slutter.

- Jeg havde tænkt, det skulle være i Svendborg, men hvis uddannelsen kommer her til Holbæk, vil jeg hellere tage den her end at rejse så langt væk.

Stort behov for flere unge sømænd

Manglen på medarbejdere i Det Blå Danmark er stor, og derfor er Danske Rederier meget glade for udsigten til, at flere unge vil kunne rekrutteres.

- Vi tror, der er et rekrutteringsgrundlag i Holbæk, fordi vi har set, de har arbejdet intenst med det maritime miljø i længere tid. Og det tror vi skaber en interesse for søfart, for de unge mennesker, siger Anne W. Trolle, direktør for Danske Rederiers afdeling for arbejdsmarked og rekruttering.

Den maritime uddannelse i Holbæk skal først godkendes i Undervisningsministeriet og i Uddannelses- og Forskningsministeriet. Derfor er det ikke sikkert, den når at være klar til august 2024.

- Vi skal nok slå lidt koldt vand i blodet og sige, det bliver i 2025, men så er vi også klar, siger Per Farbøl, rektor på Stenhus Gymnasium.