Det er en måned siden, at Sikkerhedsstyrelsens mindreårige kontrolkøbere blev sluppet løs i landets butikker, kiosker, tankstationer og andre salgssteder.
Hen over sommeren har de dagligt været ude og forsøge at købe alkohol og nikotinprodukter, selvom de ikke er gamle nok. Det har kastet 609 kontrolbesøg af sig. Og af dem har hver tredje dumpet kontrollen og solgt tobak eller alkohol til de mindreårige kontrolkøbere. Det viser nye tal fra Sikkerhedsstyrelsen.
Men Coop, De samvirkende Købmænd og HK Handel fortæller alle, at flere butiksansatte er nervøse og har ondt i maven over at stå ved kassen efter kontrolkøberne er kommet på gaden. Det er både hos butikker, der ikke bestod kontrollen og steder, der bestod, fortæller administrerende direktør Jannick Nytoft.
- Vi har fået mange henvendelser om, at det er en meget ubehagelig fornemmelse. Det er ubehageligt for medarbejderne og skaber et usikkert arbejdsmiljø, siger han.
Psykologhjælp har været nødvendigt
I nogle tilfælde har oplevelsen sat sig i de ansatte i en sådan grad, at det har været nødvendigt at sende medarbejdere hjem eller give dem psykologhjælp, siger Jannick Nytoft.
- Det har typisk været i situationer, hvor de er blevet taget i at begå fejl. De har været meget kede af det, for butikkerne får jo en stor bøde. Ingen af os ønsker at lave fejl. siger han.
I har altid skullet spørge om ID. Reglerne er ikke anderledes, det er bare kontrollen, der er det. Så hvis butikkerne bare lever op til reglerne, hvorfor bliver kassemedarbejderne så påvirkede af det?
- Den store forskel er, at det er staten, der har sendt nogle unge ud for at kontrollere en, og det er virkelig ubehageligt. Det er ubehageligt, at du bliver overvåget eller fremprovokeret til et ulovligt salg, siger han.
Også Coop - der har kæderne Super Brugsen, Brugsen, Kvickly og 365 Discount - fortæller, at de får henvendelser fra butikker om medarbejdere, der er påvirket af de mindreårige kontrolkøbere.
- De bliver meget rystede. Det er i flere tilfælde en lidt traumatiserende oplevelse. Især for de yngste og mindre erfarne medarbejdere. Det bidrager ikke til arbejdsglæde, siger Jens Juul Nielsen, informationsdirektør i Coop Danmark.
Han mener, at det vil få nogle medarbejdere til at genoverveje deres arbejde.
'Regler er regler'
Hos Sikkerhedsstyrelsen er de glade for kontrolkøberne,
De synes nemlig, det er et mere effektivt værktøj til at opdage ulovligt salg af alkohol og tobak til mindreårige.
Og så er det butikkernes ansvar at klæde de ansatte på til opgaven, lyder det fra vicedirektør i Sikkerhedsstyrelsen, Kirsten Wilbour Dam Christiansen.
- Regler er regler. Og det er de samme regler, de samme aldersgrænser butikker skal leve op til, som det var før. Men vi gør alt, hvad vi kan for, at situationen er så behagelig som muligt, siger hun.
Både Coop og De Samvirkende Købmænd erkender, at der er for mange steder, der har solgt alkohol eller tobak til mindreårige. Ligesom de erkender, at de har et ansvar for, at medarbejderne bag kassen bliver klædt på til opgaven, så de ikke får ondt i maven over kontrolkøberne.
- Det er et enormt fokus. Men der vil altid ske fejl. Hvis vi spurgte alle om ID, ville det give mange flere konflikter, tror jeg. For der er mange kunder, der bliver fornærmede over det, siger Jannick Nytoft, administrerende direktør i DSK.