Der er en betragtelig risiko for, at unge, der dagligt tænder en smøg, på et tidspunkt vil supplere tobakken med hash.
Det viser en ny ‘Ungeprofilundersøgelse’, hvor mere end 48.000 unge mellem 12 og 25 år blandt andet er blevet spurgt om deres brug af rusmidler.
Undersøgelsen udkommer i dag og er et samarbejde mellem blandt andre Socialstyrelsen, Justitsministeriet, landets kommuner samt flere forskningsinstitutter.
I undersøgelsen svarer 71 procent af de daglige rygere i 9.-klasse, at de også har prøvet at ryge hash. Stik modsat ser det ud for deres klassekammerater, der ikke ryger. Her har næsten alle - 98 procent - heller ikke prøvet at ryge hash.
Det er bekymrende, mener Jeanette Østergaard, seniorforsker ved SFI - Det Nationale Forskningscenter for Velfærd.
- Hash er et stof, som kan have nogle meget alvorlige konsekvenser på den lange bane. Vi ved fra andre undersøgelser, at jo tidligere de debuterer med hash, jo større sandsynlighed er der for, at man kan blive afhængig af rusmidler, siger Jeanette Østergaard.
Ifølge Ungeprofilundersøgelsen har 8 procent af unge i 9.-klasse prøvet at ryge både cigaretter og hash. Ser man på de 15-25 årige som en samlet gruppe, så har mere end hver tredje - 35 procent - prøvet at ryge hash.
- Der er belæg for, at rygning har en stærk sammenhæng med at bruge hash. Det viser især nogle af de undersøgelser, der følger unge over tid. Der kan man se, at hvis man begynder med at ryge som 15-16 årig, så er der en øget sandsynlighed for, at man også eksperimenterer med hash, siger Jeanette Østergaard.
Se interviewet med Jeanette Østergaard fra DR2 Morgen herunder:
Den nye Ungeprofilundersøgelse er blot endnu et bevis på, at vi som samfund bør gøre rygning endnu mindre attraktivt for de unge. Sådan lyder opfordringen fra Statens Institut for Folkesundhed.
- Med de unge ved vi, at tilgængelighed er afgørende. At de kan købe det, og det er synligt. På trods af, at aldersgrænsen for at købe er 18 år, siger direktør Morten Grønbæk, der også er formand for Vidensråd for Forebyggelse.
Derfor opfordrer han også til, at man hæver afgifterne på tobak samt gør cigaretpakkerne mindre indbydende for de unge.
- I England, Irland og Australien pakker man tobakken ind i grimt, gråt og kedeligt papir. Det kaldes ‘plain packaging’ og der er færre unge, der bliver fristede, siger Morten Grønbæk, der også opfordrer til, at man fordobler prisen på cigaretter.
- I Norge koster det dobbelt så meget at købe en pakke tobak som i Danmark. Hæver man prisen på det niveau, vil det helt sikkert bevirke, at de unge ikke køber så meget tobak.