Undgå at skylle dine penge ud i afløbet

En gennemsnitlig familie kan ved små ændringer spare flere tusinde kroner om året på vandregningen

Et gennemsnitlig familie kan spare 3000 kroner om året på vandregningen uden den store indsats. (© DR)

Mange danskere skyller hvert år tusindvis af kroner ud i afløbet uden at tænke over det. Særligt er der to syndere, som belaster økonomien i langt de fleste hjem: brusebade og toiletter.

Ved hjælp af små justeringer og en billig plastic-dims er der tusindvis af kroner at spare for en gennemsnitlig dansk familie. Det fortæller energirådgiver ved EnergiTjenesten, Christian Oxenvad.

- Jeg har besøgt hundredevis af familier gennem mit job, og de bruger i gennemsnit 30 procent mere vand, end de behøver. Det er nemt, og det kræver ikke drastiske adfærdsændringer at spare en masse penge på vandregningen, siger han.

Teenages badevaner er dyre

Er der en teenager i husstanden, er brusebade formentlig en stor udgiftspost. Ved at montere et moderne brusehoved til cirka 100 kroner, kan antallet af liter vand, som postes ud i minuttet, begrænses fra cirka 15 til otte.

Christian Oxenvad besøger i programmet 'SpareXperimentet', som sendes i aften på DR1, en familie på fire i Virum for at give gode råd til at spare på el, vand og varme. Familiens store søn tager meget lange bade, og med en literpris på cirka 6 øre, koster det mange penge. Derfor sætter forældrene en bruse-begrænsning på fem minutter.

Luft i vandet

Også vandhaner kan være dyre at tænde for. De gamle modeller poster alt for meget vand ud, så ved at sætte en 'perlator' på - som tilfører luft til vandet og mere end halverer forbruget - er der mange penge at spare. En perlator er en lille platicdims, som kan købes i alle byggemarkeder til cirka 50 kroner.

- Der er ingen grund til, at der er fuld knald på vandhanerne. Selvom der tilføres en masse luft til vandet, skal hænderne nok blive rene, siger Christian Oxenvad.

Afslør dit løbende toilet

Den helt store og skjulte synder i mange danske hjem, er et toilet, der løber ubemærket.

- Toiletter kan stå og sive i årevis, uden at nogen opdager det. Hvis der er gule eller brune rande i kummen, er det et tegn på, at toilettet løber, fortæller Christian Oxenvad.

Ved at sætte et stykke toiletpapir op i kummen, hvor vandet kommer ud, kan man afsløre, om det løber, når det ikke skal. Problemet kan løses ved at skifte bundpakningen, som koster cirka 50 kroner.

- Og så behøver man ikke altid trykke på den store udskylnings-knap. Og man behøver måske slet ikke skylle ud, hvis der bare er smidt et stykke snotpapir i kummen, råder Christian Oxenvad.

Hold øje med vandmåleren

Han mener, at langt de fleste familier slet ikke vil opleve spare-øvelserne som et offer, og den gennemsnitlige dansker vil kunne sætte sit vandforbrug ned fra 40 til 25 kubik. Det svarer til godt 3000 kroner om året for en gennemsnitsfamilie på fire.

Endelig er det en god ide at holde øje med husstandens vandmåler. Økonomien vil have godt af det - og en bonus er, at det vil miljøet også.

EnergiTjenesten tilbyder energitjek og har en gratis hotline, hvor man kan få gode råd til at spare på vand-, el- og varmeforbruget.

Se 'SpareXperimentet' i aften klokken 20.45 på DR1, hvor du kan følge tre familier, der forsøger at omlægge deres daglige vaner for at få pengene til at række længere, så de kan opfylde deres drømme om bryllup, solceller på taget og en rejse til Grønland.