Undgå trafikulykker på ferien

Ingen ønsker det. Alligevel sker det. Hvert år bliver tusindvis af danskere involveret i ulykker, når ferien går sydpå. Tjek her de gode råd til at undgå uheld.

Mange mennesker bliver hvert år ramt af uheld på de tyske motorveje. Billedet er fra sidste år på vejen mellem Hannover og Berlin. (Foto: © Stefan Simonsen, AFP- foto / ddp)

Det er aldrig helt til at regne ud, hvor længe det tager at køre på sommerferie sydpå.

Nogle gange strækker bilkøerne sig så langt øjet rækker - og ofte skyldes de, at der er sket en ulykke.

Men en ting er at være i køen - noget andet er at være involveret i trafikulykken.

Og det er alt for mange danskere desværre, fortæller dokumentationschef Jesper Sølund fra Rådet for Sikker Trafik. Han mener, at især træthed er et stort problem.

Træthed er den store synder- Det helt afgørende er, at man lytter til sin krop. I modsætning til de ture, vi kører til dagligt, så er ferieturene helt anderledes og monotone, og det gør en træt. Så er det, at man ikke skal kæmpe mod trætheden, men køre ind og tage et powernap på et resteplads, siger han og tilføjer, at et powernap typiske varer 15 til 20 minutter.

Træthed er en stor synder i trafikken. Så sent som i går blev en dansk far og fire børn dræbt på motorvejen syd for den tyrkiske hovedstad Ankara, fordi faren faldt i søvn bag rattet. Det oplyste den tyrkiske avis Milliyet.

Gode råd til at mindske antallet af ulykker:

  • Drik rigeligt med vand og spis sundt.

  • Vær udhvilet.

  • Hold pauser hvis du føler dig træt.

  • Vær opmærksom på at din bil bliver anderledes at køre, når den er fuldt læsset. Du kan ikke accelerere og stoppe så hurtigt, som du plejer, og du har lettere ved at vælte.

  • Kør langsommere end du plejer og hold god afstand til de forankørende biler.

  • Få tjekket motor, bremser og dæk inden du tager af sted.

  • Når du pakker bilen, så husk at begrænse antallet af løse genstande inde i bilen. Løse ting i kabinen kan blive meget farlige, hvis de bliver kastet rundt i bilen i forbindelse med en ulykke.

  • Læg de tungeste ting i bunden af bagagerummet og tættest ind mod midten af bilen. Så bliver bilen så stabil som muligt. Alle tunge genstande skal spændes fast eller ligge i bilens lommer og rum.

  • Placer de letteste ting på tagbagagebærer eller i tagboks. Meget tunge ting på taget kan gøre bilen ustabil.

  • Sørg for at børnene har noget at beskæftige sig med på bagsædet.

  • Børnene kan have svært ved at forstå, hvor langt I skal køre. Hvis du vil undgå de evindelige "Hvornår er vi der?", så sørg for at visualisere turen for dem. Du kan f.eks. bruge en almindelig p-skive til at vise, hvor stor en portion af turen, I har tilbagelagt.

  • Sørg for at pakke sunde snacks til turen; frugt, grøntsagsstænger, rugbrødshapser, kiks osv. Undgå at give børnene slik, da resultatet bare er hyperaktive unger, som har endnu sværere ved at sidde stille på bagsædet. Husk også sunde drikkevarer.

  • Hold pauser ofte, mindst hver anden time. Vælg et sted, hvor børnene kan brænde noget krudt af. Leg tagfat eller andet med dem, så du gør dem trætte.

  • Husk at de voksne skal skifte plads undervejs, så I skiftes til at være den, der kører, og den der har ansvaret for ungerne. Det er vigtigt, at føreren kan koncentrere sig om kørslen, derfor er det den anden forældres ansvar at sørge for ro i bilen.

Kilde: Rådet for Sikker Trafik.

Når turen går sydpå, så skal den jo helst være så god som mulig - og ikke blive ødelagt af ulykker og uheld. Så tjek de gode råd og minimer risikoen for, at turen går i vasken. (© Ap GraphicsBank)