Danmark er mere end skævt, når det gælder adgangen til gymnasiet. Det viser en kortlægning, som dr.dk's undersøgende database-redaktion har lavet.
Især i hovedstaden strømmer de unge direkte ind på gymnasiet. Tal fra undervisningsministeriet viser, at i kommunerne nord for København er det ni ud af ti elever, der går direkte videre fra folkeskolen til en gymnasial uddannelse.
Unge vælger som forældrene
Men de unge skal kigge sig mere omkring og ikke per automatik vælge det samme som deres forældre, når det gælder ungdomsuddannelse, mener undervisningsminister Christine Antorini (S).
- Generelt er det positivt, at så mange unge går i gang med en ungdomsuddannelse, siger undervisningsminister Christine Antorini til dr.dk.
- Men desværre betyder forældrenes baggrund fortsat meget for de unges valg af ungdomsuddannelse, nogle steder vælger de unge nærmest automatisk gymnasiet, fordi det er en tradition i ens familie eller omgangskreds.
Erhvervsuddannelser er et godt alternativ
Men Antorini mener ikke, at svaret på skævridningen nødvendigvis er, at flere i landkommunerne skal i gymnasiet. Faktisk tværtimod.
Hun vil i stedet have flere af de unge til at slå automatpiloten fra og søge andre ungdomsuddannelser:
- Vi skal have flere unge til at få øjnene op for, at en erhvervsuddannelse er et rigtig godt valg.
- Med den kommende reform af erhvervsuddannelserne, forbedrer vi kvaliteten af uddannelserne, og giver endnu bedre muligheder for, at man med en erhvervsuddannelse også kan læse videre, hvis man ønsker det. Det gælder eksempelvis med eux-uddannelsen, hvor elever både får et svendebrev og et studenterbevis, siger Antorini.