Regeringen og en stribe partier i Folketinget vil kulegrave Randers Kommunes ansvar for jordskredet ved Nordic Waste.
Det ér bemærkelsesværdigt - og der er særligt ét spørgsmål, der er helt centralt at få svar på, lyder det fra Roger Buch, der er forskningslektor ved DMJX og kommunalekspert.
- Det er kampen om, hvem skal betale regningen. Det er klart, hvis kommunen selv har begået nogle store fejl her, så er det ikke sikkert at staten vil være lige så velvillig i forhold til, hvem der kommer til at betale regningen i sidste ende.
Ifølge ham kan der være økonomiske grunde til, at et bredt flertal på Christiansborg - inklusiv regeringen - nu kræver en uvildig kulegravning af Randers Kommunes rolle i miljøkatastrofen ved Nordic Waste.
- Der ligger allerede en regning på måske 200 millioner. Der kommer potentielt en regning på to milliarder. Her kan den her undersøgelse blive ret afgørende for, om staten kommer til at betale hele gildet, eller om kommunen også kommer til at betale en stor del af det, fordi virksomheden – som jo egentlig står med ansvaret – er gået konkurs, forklarer Roger Buch.
Tirsdag fremlagde Randers Kommune sin egen advokatundersøgelse af sagen, der gav Nordic Waste det fulde ansvar for jordskredet i Ølst. Undersøgelsen konkluderede samtidig, at Randers Kommune ikke kan drages til ansvar for den lurende miljøkatastrofe.
Men advokatundersøgelsen er ikke nok, mener et politisk flertal.
Lokalpolitikere hilser undersøgelse velkommen
Randers' borgmester Torben Hansen (S) stiller ikke op til interview om sagen, men skriver i en skriftlig kommentar til DR:
- Det synes jeg selvfølgelig er meget fint. Vi har kun en interesse i, at alt bliver undersøgt, og står selvfølgelig til rådighed for enhver undersøgelse, som regering og Folketing måtte ønske.
I Randers Byråd er der opbakning til en uvildig undersøgelse af Randers Kommune.
- Ved at få en uvildig undersøgelse fra kammeradvokaten, så er jeg helt sikker på, at vi får redt ud, hvad det faktuelle grundlag i denne her sag er, og det ser jeg rigtig meget frem til. Det er der behov for, siger byrådspolitiker, Jens Peter Hansen (V).
Dansk Folkepartis Frank Nørgaard stemmer i:
- Afhængigt af hvad den viser, vil der skulle træffes beslutning om sanktioner, men alt andet lige, vil der komme mere ro på, når den uvildige undersøgelse er klar, siger han.
Kammeradvokaten undersøger allerede Nordic Waste
Det er dog endnu uvist, hvem der skal stå bag undersøgelsen af kommunen.
I den forgange uge lød det fra miljøminister Magnus Heunicke (S) på et pressemøde, at regeringen har sat Kammeradvokaten til at undersøge, hvordan man sikrer, at princippet om, at forureneren betaler bliver fulgt til dørs.
Det fik Venstre til at foreslå, at Kammeradvokaten også undersøger Randers Kommune. Men det er ikke en selvfølge, forklarer Roger Buch.
Det kan eksempelvis også blive Ankestyrelsen eller et andet advokatfirma, der bliver hyret til opgaven.
- Det er ikke vigtigt, om man vælger den ene, anden eller tredje måde at undersøge det på. Det vigtige er, at man nu får det undersøgt, fordi alt tyder på, at der er god grund til at få det undersøgt grundigt, siger Roger Buch.