Underdanmark ryger mest - og tidligst

Folk med lav uddannelse eller slet ingen begynder tidligere at ryge, og de ryger mere. Det viser en undersøgelse fra Kræftens Bekæmpelse.

Cigaret rygning kræft (© DR)

Færre unge danskere begynder at ryge. Til gengæld begynder de i en tidligere alder, de fleste er storrygere, og det er i stadig større grad de dårligst uddannede i de mindre velstående områder, der bliver rygere.

Det viser en stor undersøgelse af rygevanerne hos 45.000 danskere, som er foretaget af forskere fra Kræftens Bekæmpelse, og som bringes af Ugeskrift for Læger i dag.

- Det positive er, at vi kan se, at der er færre af de unge, der begynder at ryge, men samtidig kan vi se en meget klar social slagside, siger Mette Tuxen Faber, der er ph.d.-studerende i Kræftens Bekæmpelse og en af forskerne bag undersøgelsen.

Flest storrygere

Der er flere blandt dem med lav uddannelse, der ryger dagligt. Dem med lav uddannelse begynder tidligere at ryge end dem med høj uddannelse. Og der er flere storrygere blandt dem med lav uddannelse.

Resultatet bygger på to store spørgeskemaundersøgelser, hvor i alt 45.000 danskere i alderen 18-45 år er blevet udspurgt om deres rygevaner.

Og svarene viste, at cirka en tredjedel af danskerne ryger. Og hvor der tidligere var flest mandlige rygere, er kvinderne i et lille overtal i aldersgruppen 18-45 år. Forskellen er dog så lille, at det mest korrekte er at sige, at der i dag er lige mange mænd og kvinder, der ryger, mener Mette Tuxen Faber.

Unge kvinder begynder tidligst

Undersøgelsen viser desuden, at de unge, der begynder at ryge, begynder tidligere. Og jo kortere uddannelse, jo tidligere. Den laveste alder for rygestart blev fundet hos unge kvinder og mænd med 9. klasse-uddannelse, som begyndte at ryge, før de fyldte 15 år.

Den viser, at flertallet af dem, der ryger dagligt, har et forbrug på mere end 15 cigaretter om dagen. Og så ryger 42 procent af de kvinder, der ikke har fået en uddannelse efter 9. klasse i folkeskolen, mens det er 39 procent af mændene.

Andelen af rygere blandt danskere, der har fået en studentereksamen, er mindre end det halve. Her er tallene 19 procent af kvinderne og 16 procent af mændene.

Ifølge Mette Tuxen faber er det vigtigt at have resultaterne i tankerne, når man tilrettelægger kampagner mod rygning.