Ulykken på Fyn understreger, at udenlandske arbejdere er særligt udsatte i byggebranchen

To unge mænd fra Rumænien er omkommet i arbejdsulykke på Fyn. Der er en overvægt af udenlandske arbejdere i dødsulykker i byggebranchen.

Myndighederne arbejder omkring Flemløse Biogasanlæg ved Glamsbjerg på Fyn efter ulykken tirsdag aften. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix)

Ulykken på Flemløse Biogasanlæg, hvor to unge mænd tirsdag aften mistede livet, og hvor en tredje person stadig er savnet, illustrerer risikoen for de mange udenlandske arbejdere i den danske byggebranche.

De dræbte på henholdsvis 20 og 25 år var fra Rumænien.

Nationaliteten på den person, der stadig er savnet, er ikke oplyst, men direktør hos Flemløse Biogas Kurt Brusgård Poulsen siger til Fagbladet 3F, at de omkomne og tilskadekomne ikke var ansat i et af hans firmaer, men i et eller flere af de udenlandske firmaer.

Yderligere seks mænd i alderen 19 til 49 år er også kommet til skade ved ulykken, der skete i forbindelse med, at man var ved at støbe et tag på en silo.

De seks tilskadekomne er alle udenlandske statsborgere og kommer fra Rumænien, Polen og Belgien.

Her til morgen og er stål og beton fra det sammenstyrtede silotag blevet kørt væk fra anlægget.

Og ulykken illustrerer meget godt, hvordan udenlandske arbejdere er stærkt overrepræsenteret, når det kommer til dødsulykker i byggebranchen, fortæller Laust Høgedahl, arbejdsmarkedsforsker på Aalborg Universitet.

- Den har jo alle de karaktertræk, som vi kender fra arbejdsulykker, der involverer migrantarbejdere, siger han.

- Det virker til, at det kun er migrantarbejdere, der har arbejdet på denne byggeplads. Der har ikke været danske arbejdere til stede, fortæller han.

Arbejdsulykken på biogasanlægget er sket i forbindelse med, at der skulle støbes et betontag på siloen, der ses her på billedet. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix)

De farligste opgaver

Selvom udenlandske arbejdere kun udgør hver ottende på byggepladser i Danmark, viste tal fra Arbejdstilsynet sidste år, at de er involveret i 37 procent - altså flere end hver tredje - af dødsulykkerne i perioden 2016 til 2022.

Dermed er de udenlandske migrantarbejdere særligt udsatte, konkluderer Laust Høgedahl,

- Migrantarbejderne arbejder i de farligste brancher, for eksempel med nedbrydning eller beton. Men de har også de farligste opgaver. Det kan for eksempel være at arbejde yderst på taget eller arbejde med farlige materialer.

- Derudover ved vi også, at de arbejder rigtig mange timer. De arbejder også mange dage om ugen. Og det er alt sammen noget, der øger risikoen for arbejdsulykker, siger han.

Laust Høgedahl hæfter sig også ved, at ulykken skete ved 18-tiden om aftenen, hvor de ansatte på Flemløse Biogas var gået hjem.

Hør en bid af interviewet med Laust Høgedal i videoen her.

Flemløse Biogas er ved at udvide med en ekstra tank og har ifølge medejer Jørgen Stougaard hyret et tysk firma som hovedentreprenør til at bygge det færdige anlæg.

Han oplyser til nyhedsbureauet Ritzau, at hovedentreprenøren har en belgisk underentreprenør til at lave den konkrete tank.

Ifølge Fagbladet 3F har fem udenlandske firmaer registreret, at de for tiden arbejder på adressen.

Direktør og hovedejer af Flemløse Biogas Kurt Brusgård Poulsen siger til Fagbladet 3F, at han "selvfølgelig har det ad helvede til" efter ulykken.

Mener du, at du eller dit selskab på nogen måde har et ansvar for ulykken?

– Selvfølgelig har vi et ansvar. Men vi har som sådan ikke haft noget med det at gøre, siger Kurt Brusgård Poulsen til Fagbladet 3F.

Underleverandørens ansvar

Som udgangspunkt er det da også arbejdsgiveren, den tyske hoverentreprenør eller andre underentreprenører, der har ansvaret, siger arbejdsmarkedsforsker Laust Høgedahl.

- Det, der sker i byggeriet, er, at der er nogle relativt lange kæder. Du har en hovedentreprenør, som måske hyrer flere underentreprenører ind, siger han.

- Men sådan som lovgivningen er i dag, så er det den pågældende arbejdsgiver, der har de her arbejdere ansat, som har ansvaret, siger Laust Høgedahl.

Myndighederne betragter stadig sagen som en redningsaktion.

I sidste måned afslørede DR's dokumentar 'Underdanmark', hvordan migrantarbejdere blev udsat for sundhedsskadelige arbejdsforhold i byggebranchen.

Men i fagbevægelsen har man længe efterlyst en lov om "fuldtonet kædeansvar".

Det vil sige, at en hovedentreprenør kan blive holdt ansvarlig for forholdene hos de firmaer, der bliver hyret ind til underopgaver, som at nedrive en bygning eller at lægge et tag.

I dag er der krav om kædeansvar i forbindelse med mange offentlige byggerier.

Følg DR's dækning af ulykken i livebloggen her: