Ukrainske flygtninge begynder nu for alvor at finde job i Danmark

På bare to måneder er antallet af ukrainere i job mere end fordoblet.

Det er særligt inden for hotel- og restaurationsbranchen, at de ukrainske flygtninge har fundet job i Danmark. (Foto: © Mathias Løvgreen Bojesen, Scanpix Denmark)

Flere end hver fjerde af de ukrainske flygtninge, der har fået opholdstilladelse i Danmark og er i den arbejdsdygtige alder, har nu fået et job.

Helt præcist er det 4.290 ukrainske flygtninge, der kan stå op om morgenen og gå på arbejde.

I maj måned var det tilfældet for blot 1.645, mens det i juli lå på 2.724, og derfor begynder det nu for alvor at gå i den rigtige retning, vurderer arbejdsmarkedsforsker og professor ved Roskilde Universitetscenter Bent Greve.

- Der er jo faktisk kommet 2.500 flere i arbejde siden maj måned, så det er et stort spring fremad, siger han.

- I kombination med, at de især har fået job i hoteller, restauranter, landbrug og rengøring, har det været et bidrag til at mindske presset på det danske arbejdsmarked.

Minister: Vil kigge på forskelle mellem kommuner

Fremgangen glæder beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S).

- Hvis man sammenligner med nogle af de andre større flygtningestrømme, Danmark har modtaget gennem tiderne, så er det rigtig, rigtig flot og rigtig, rigtig mange, det er lykkes at få i arbejde, siger han.

"Vi er rigtig glade for at se, at det går støt og taktfast den rigtige vej med at få de ukrainske flygtninge i arbejde i Danmark," siger beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S). (Foto: © Philip Davali, Ritzau Scanpix)

Tallene viser dog også, at der er stor forskel på, hvor godt det går, når man zoomer ind på de enkelte kommuner.

Mens flere end hver anden ukrainer i Tønder Kommune i dag har et arbejde, er det kun godt hver 10. i Frederikssund Kommune.

Peter Hummelgaard har ikke umiddelbart nogen forklaring på forskellene, men peger på, at det eksempelvis kan skyldes, at der i nogle kommuner er flere jobs uden særlige krav til at kunne tale dansk. Derudover er der også forskelle på, hvor stor en andel af ukrainerne, som de enkelte kommuner har modtaget.

- Jeg vil nødigt stå her og konkludere, at det er fordi, der er nogle kommuner, der er for dårlige, men det er selvfølgelig noget, som vi er nødt til at analysere nærmere, siger han.

- Det er jo ikke meningen, at man skal have bedre forudsætninger for at komme i arbejde, bare fordi man bor i en bestemt kommune fremfor en anden.

Plads til at gøre mere

Bent Greve har ingen forventning om, at det lykkes at få samtlige ukrainere i den arbejdsdygtige alder i job.

Både fordi nogle af ukrainerne måske sidder klar til at rejse hjem så hurtigt som muligt, mens andre kan have traumer, sproglige vanskeligheder eller simpelthen mangler de nødvendig kompentencer.

Alligevel er der plads til at få en langt større andel i job, hvis både virksomheder, jobcentre og kommuner lægger sig i selen for at få det til at lykkes.

- Virksomhederne skal være endnu mere opmærksomme, end de har været, på, at der faktisk er arbejdskraft at finde ved at gå ud på jobcentrene, siger han.

- Og der er jo også flere kommuner, der meget fornuftigt laver nogle uddannelsestilbud for at få nogle af de her ukrainere ind på nogle af velfærdsområderne i den offentlige sektor, hvor der også mangler arbejdskraft.