Uheldig indsatsleder satte gang i markbrand med sin bil

En brandvarm katalysator kan hurtigt sætte gang i en markbrand, og derfor har kommuner lavet advarselsplakater.

Der er helte – og så er der uheldige helte.

Indsatsleder Jesper Ludvigsen fra Nordjyllands Beredskab tilhører den sidste kategori.

Hans arbejdsdag begyndte med endnu en markbrand nær Hjørring, som formentlig var forårsaget af en gnist fra en mejetærsker. Røgen bredte sig ind over byen, så han skulle rykke hurtigt.

Og det gjorde han så. Indsatslederen skyndte sig mod branden, parkerede på stubmarken, hvor det brændte, og løb ud for at få sig et overblik over branden - og da han kort efter kastede et blik tilbage, stod bilen i flammer.

Bilens brandvarme katalysator havde nemlig sat gang i endnu en brand på den knastørre mark.

- Jeg ved det jo godt. Når man kører ind over en mark i disse tider, så er der risiko for brand, siger Jesper Ludvigsen.

Plakater advarer mod parkering

For som indsatslederen måtte sande i dag, så er det så knastørt derude, at en varm bil parkeret i naturen kan sætte gang i en naturbrand.

Præcis derfor har tre kommuner i Nordjylland - Frederikshavn, Hjørring og Jammerbugt Kommuner - valgt at sætte advarselsplakater op. Plakaterne advarer på dansk, engelsk og tysk mod, at man parkerer sin bil på et underlag, der kan brænde.

Indsatslederens bil bliver aldrig til bil igen. Foto: DR

- Hvis folk bliver advaret, er der større chance for, at de ikke parkerer biler på tørt græs og i rabattens kant, siger Hjørrings borgmester Arne Boelt (S), som også er formand for Nordjyllands Beredskab.

- Vi har rigtig mange turister og sommerhuse her i Nordjylland, og jeg tør da slet ikke tænke på, hvis en brand fik fat i et sommerhusområde.

Rekordmange naturbrande

De tre kommuner bruger 70-80.000 kroner på plakaterne, og ifølge TV2 Nord er der trykt 2.000.

Én, der nok skal huske ikke at parkere på en tør mark længere, er indsatsleder Jesper Ludvigsen.

- Hvis jeg nu ikke havde lavet det nummer her, så havde jeg nok hurtigere fået overblik, og så havde vi fået slukket branden hurtigere, siger Jesper Ludvigsen.

Det brandvarme sommervejr har fået brandmændene på overarbejde.

På et normalt år er der i omegnen af 1.200 naturbrande. Alene i juli i år har der indtil videre været cirka 1.000.