Uenige Sammen: 'Man kan tit komme til at dæmonisere folk, der har en anden holdning'

På Københavns Professionshøjskole skal de studerende være 'Uenige Sammen'. Du kan også være med.

(Foto: © Foto: Liv Krasnik / Grafik: Aslak Kelkka, DR)

Københavns Professionshøjskole er en stille februar morgen dækket til af et tyndt vinterlag, der ligeså stille lægger sig som blanke vandpytter i skolegården på Vesterbro i København.

Her er mere end 20.000 studerende fordelt på 21 videregående uddannelser og mere end 40 diplomuddannelser.

Københavns Professionshøjskole er en af de 45 af landets uddannelsesorganisationer, der har tilmeldt sig DR’s nye satsning ’Uenige Sammen’ 28. februar 2019.

En politisk dating-portal

Kort fortalt går ’Uenige Sammen’ ud på at tale med en, der ikke mener det samme som dig selv. Ikke for at diskutere og overbevise hinanden om, at der er én holdning, der er den rigtige. Tværtimod for at lytte, spørge ind og blive klogere på en, der har en anden politisk holdning.

Resultatet er en form for dating-portal for politiske modsætninger, der skal bidrage til at genskabe den konstruktive samtale mellem borgerne, og derigennem styrke sammenhængskraften i samfundet.

Denne idé præsenterer DR under navnet ’Uenige sammen’ og inviterer i første omgang landets gymnasiale professionsuddannelser, erhvervsskoler mv. til dialogarrangementet 'Uenige Sammen' 28. februar 2019.

Et tiltag som rektor på Københavns Professionshøjskole, Stefan Hermann, gerne vil støtte op om:

- Det væsentlige for os er, at det både peger ud mod demokratiet og peger ind på demokratiet som en livsform og en måde at leve på. Og dér synes jeg, at man som videregående uddannelse har et stort ansvar. Fordi vi uddanner mennesker til at blive professionelle, og vi uddanner dem også med et vigtigt ansvar for, at de også er borgere, siger Stefan Hermann.

- Når man arbejder relationsprofessionelt, som mange er vores studerende gør, så skal du arbejde sammen med mange mennesker, hvis baggrund du ikke kender og ikke forstår. Her er forståelse for uenighed utrolig vigtigt. Den demokratiske ånd og uenigheden vil vi gerne støtte op om.

DR har spurgt elever hos Københavns Professionshøjskole, hvorfor det er vigtigt for dem at deltage i ’Uenige Sammen’.

Kim Koch Petersen, lærerstuderende, 22 år og bor i Nordvest i København

Kim Koch Petersen (Foto: © Liv Krasnik, DR)

Hvor tit taler du om politik med dine venner?

- Det gør jeg ret ofte, næsten hver dag. Hvis jeg ser noget i tv, hører noget i radioen eller læser noget spændende, så diskuterer vi og taler om, hvad folks holdninger er til det.

- Lige på læreruddannelsen er vi jo meget forskellige allesammen, så det er sjovt at diskutere, men jeg tror oftest, at jeg kommer til at tale med nogen, jeg er enig med. Det er ikke et aktivt valg, jeg tror bare det på en måde er kutymen, fordi den omgangskreds, man går i, oftest er med nogen, man er enig med. Det er ikke fordi, at jeg udelukker nogen fra mit liv, fordi jeg ikke er enige med dem. Jeg tror bare ikke, at man aktivt opsøger de mennesker, man ved, er uenige i det, man mener.

Hvad ser du frem til ved Uenige Sammen?

- Noget af det, der er allervigtigst for politik, er, at der er et rum til at diskutere og debattere det. Jeg oplever, at man skal være meget opsøgende, hvis man gerne vil finde de her fællesskaber, hvor man debatterer. Og det er ærgerligt. Alt, hvad du ser på Facebook, er for eksempel filtreret efter, hvad du selv mener, så jeg tror, det her er et forum, der kan bruges til at give et forskelligt syn på nogen holdninger.

- Jeg håber, at det her projekt kan appellere til nogen, som ikke til dagligt tager aktivt del i politik. Man bliver nødt til at have et differentieret syn på virkeligheden og forstå andre menneskers holdninger. Det kunne også være fedt, hvis det kunne få flere til at stemme, fordi man danner sig en holdning. Jeg tror på projektet.

Amanda Horn, lærerstuderende, 38 år og bor på Amager

Amanda Horn (Foto: © Liv Krasnik, DR)

Hvor tit taler du om politik med dine venner?

- Det gør jeg tit. Det handler oftest om dagsaktuelle emner, men det handler også meget om skolen, nu hvor jeg er i gang med læreruddannelsen og selv har børn, der går i skole. Der er mange besparelser og ændringer hele tiden, så det er et emne, jeg debatterer meget både med studiekammerater og venner.

Hvad ser du frem til ved Uenige Sammen?

- Det er vigtigt, at vi snakker om tingene, også med dem, vi er uenige med. Og med sociale medier, hvor man kun er med i de grupper, man selv har valgt, er de fleste jo enige om verdenen. Det kan nemt blive sådan, at man tror, at alle andre er enige med det, man selv synes.

- Det kunne være spændende at tale mere med folk, der har andre holdninger end mig. For eksempel nu når dialogkaffe er blevet mere og mere populært, så synes jeg, at det her er en super spændende måde at gøre det på. Man kan tit komme til at dæmonisere folk, der har en anden holdning, og især hvis det er en, der har en meget stærk holdning omkring noget, som man ikke er enig i. Så bliver det tit mennesket, der er et dårligt menneske, i stedet for at tale om de ting, vi bør snakke om.

Mia Bentsen, lærerstuderende, 24 år, bor i Søborg

Mia Bentsen (Foto: © Liv Krasnik, DR)

Hvor tit taler du om politik med dine venner?

- Det afhænger rigtig meget af, hvilken vennekreds jeg er i. Jeg har en meget politisk interesseret vennekreds, hvor snakken falder naturligt. Og så tror jeg, at det er en del af min hverdag som lærerstuderende, at man snakker om, hvad der sker i samfundet.

- Når den politiske samtale starter, er det enten fordi, at der er sket noget stort på dagen, eller også kan det være en notifikation, der hopper op på ens smartphone.

Hvad ser du frem til ved Uenige Sammen?

- Som udgangspunkt er det vigtigt, at man kan sætte sig ind i hinandens synspunkter for at nå et mål eller et resultat. Man behøver ikke være enige, bare man kan forstå, hvor den anden kommer fra. Ellers tror jeg, at der bliver skabt en cirkulær bevægelse, hvor man bare går i ring.

- Det er vigtigt at udforske sin horisont og udvide den. Hvis man skal udfordres og have nye tanker og inputs, så bliver man nødt til at tale med én, der har en anden holdning end en selv. Uanset hvad, så er det vigtigt at kunne sætte sig ind i andre menneskers livsverden, og deres synspunkter og holdninger. Ikke fordi man skal være enige, men fordi jeg synes, at det er en menneskelig god egenskab og kvalitet, der er vigtig at lære. Det håber jeg ’Uenige Sammen’ kan skabe rammerne for.