Over hver tredje medarbejder har enten opsagt deres stilling eller fundet et nyt job internt, så de ikke skal flytte med deres arbejde til provinsen.
Det viser en stikprøve, DR Nyheder har foretaget, blandt 12 af de styrelser, der skal flytte ud som led i regeringens anden udflytningsplan Bedre Balance II. Tilsammen har styrelserne over 900 medarbejdere.
Det på trods af at flere af styrelserne har set på erfaringerne fra første flytterunde og har sat et massivt fastholdelsesarbejde i gang.
Det har man blandt andet haft hos Forsyningstilsynet, hvor 83 medarbejdere skal rykke fra København til Frederiksværk i Nordsjælland - men 24 har allerede opsagt deres stilling og rykker derfor ikke med.
Og det er en markant større udskiftning end normalt, fortæller direktør i tilsynet, Carsten Smidt:
- Det kan gå ud over vores opgaveløsning i en periode, når vi oplever en så stor opsigelsesrate, som vi gør, lyder det fra direktøren.
- Vi er jo et hus, hvor der er brug for specialister - og specialister kan være svære at finde.
For at stoppe styrtblødningen i antallet af opsigelser har direktøren tilbudt alle medarbejdere én fast hjemmearbejdsdag. De har fleksibel mødetid. Og så kan de trække en time af tog-turen og en halv time af biltransporten fra som arbejdstid. Ledelsen undersøger også muligheden for at arrangere en fælles bustransport fra København til de nye lokaler i Frederiksværk.
- Jeg håber, at det kan være med til at fastholde de gode kompetencer, som der er i huset her, så vi kan blive ved med at gøre vores arbejde rigtig godt. Også når vi flytter, siger direktør Carsten Smidt.
Tilsynet skal først flytte adresse i slutningen af 2019, og direktøren kan ikke udelukke, at der vil tikke flere opsigelser ind, desto tættere vi kommer på flyttedatoen.
Men ledelsen hos Forsyningstilsynet vil gå langt for at holde på medarbejderne, lyder det fra Carsten Smidt.
- Vi har den samme mængde - og faktisk flere - opgaver, vi skal løse i den kommende tid, end vi har haft tidligere. Der har vi brug for den kompetence, som der er i huset her.
DJØF: De fleste flytter ikke med
Det er ikke kun hos Forsyningstilsynet, der er sat et massivt fastholdelsesarbejde i gang. Det samme har man hos eksempelvis Miljøstyrelsen og Udlændingestyrelsen.
Hvad medarbejderne tilbydes er forskelligt fra arbejdsplads til arbejdsplads, men ligemeget hvad de tilbydes, bliver det en meget stor udfordring at fastholde folk, lyder det fra Sara Vergo, der er formand for DJØF Offentlig:
- Selvom man tilbyder pendlerordninger, er det bare ikke nok for at få folks familier til at hænge sammen.
- Hvis man skal nå hjem og hente ungerne i institutionen, så hjælper det ikke at få en fastholdelsesbonus i sidste ende.
Og følgerne af det kan mærkes ude på de forskellige arbejdspladser, lyder det fra Sara Vergo.
- Der er ingen tvivl om, at når så mange mennesker vælger ikke at flytte med, så giver det et stort videns- og erfaringstab i organisationerne.
Trods den brave kamp for at fastholde medarbejdere rundt omkring, tror formanden, der vil komme flere opsigelser, når de forskellige flyttedatoer kommer tættere på - også selvom folk elsker deres arbejde:
- Jeg er overhovedet ikke i tvivl om, at vi vil se mange flere opsigelser frem mod flyttedatoen nærmer sig. De fleste flytter ikke med. Det vil jeg allerede nu vove at påstå, fordi det siger erfaringerne fra de tidligere flytteomgange, siger hun.
Minister: Danmark skal i balance
Anden runde af udflytning af de statslige arbejdspladser blev præsenteret af statsminister, Lars Løkke Rasmussen (V) og minister for offentlig innovation, Sophie Løhde (V) tilbage i januar i år.
Selvom der er denne markante stigning i opsigelser, holder minister Sophie Løhde fast i, at det er det rette for at få Danmark i balance, lyder det:
- Først og fremmest er det vigtigt at sige, at vi har flyttet arbejdspladser og vi flytter ikke medarbejdere, siger hun og fortsætter:
- Jeg har egentlig stor forståelse for, at der er mange for hvem det er en svær, men også stor beslutning at skulle flytte både sig selv og hele sin familie fra ens vante miljø.
Flere af styrelserne siger til os, at deres produktivitet vil falde og sagsbehandlingstiderne vil stige på grund af den store medarbejderflugt. Er du ikke bekymret over det?
- Vi har aldrig nogensinde lagt skjul på, at når man gennemfører Danmarkshistoriens største flytterunde, ikke bare i én omgang med i to runder, så vil man tabe noget flyvehøjde, mens denne her øvelse på begår.
Er det fair over for skatteyderne at bruge så mange penge på fastholdelse, når det tilsyneladende ikke har den store effekt?
- Det der er vigtigt for regeringen, er, at vi får et Danmark i bedre balance. At det ikke bare er en naturgivet ting, at alle statslige arbejdspladser er beliggende i København.
- Så siger det sig selv, at det har nogle omkostninger, når man flytter arbejdspladser. Det gør det jo også, når man flytter som privatperson.