Norbert Suranyi og Adrian Cusniaiuc er langt fra de eneste udlændinge, der studerer på University College i Nordjylland. Faktisk er her hele 1400 internationale studerende. Heraf har rigtig mange ret til SU – fordi de er fra EU.
De mange EU-borgere på SU har fået Uddannelses- og Forskningsminister Ulla Tørnæs til at iværksætte en undersøgelse af netop erhvervsakademiuddannelserne, som ofte har mange udenlandske studerende.
Ifølge ministeren er det nemlig afgørende, at de mange udenlandske studerende på SU efterfølgende bliver i Danmark og bidrager til samfundet, hvis de har modtaget dansk uddannelsesstøtte. Derfor vil hun blandt andet have undersøgt, om det er den danske SU, der tiltrækker internationale studerende som for eksempel Norbert Suranyi og Adrian Cusniaiuc.
De to mænd kommer fra henholdsvis Ungarn og Rumænien og modtager SU, mens de læser international turisme i Aalborg.
Begge afviser dog, at SU har haft indflydelse på, at de for henholdsvis tre og fire år siden valgte at studere i Danmark.
- Jeg fandt først ud af, at jeg kunne få SU, efter jeg kom til Danmark. For mig var det uddannelsen og den løn, som jeg kan forvente at få, når jeg er færdig, der var afgørende, siger Norbert Suranyi, der godt kan lide at være i Danmark og også ser sig selv bo, leve og arbejde i Danmark, når han er færdig med sine studier.
For Adrian Cusniaiucs vedkommende var SU slet ikke en mulighed, da han for fire år siden valgte uddannelse i Danmark. Først da det i 2013 blev en rettighed som EU-borger at modtage uddannelsesstøtte i Danmark, valgte han at søge.
Ifølge uddannelseschef ved University College i Nordjylland Henriette Eduardsen er der ikke noget, der tyder på, at SU er et særligt trækplaster. Uddannelsesinstitutionen afviser også, at retten til SU benyttes til at markedsføre University College i Nordjylland i udlandet.
- Vores søgemønster viser ikke, at nogle vælger os på baggrund af, at de kan få SU, siger Henriette Eduardsen.
Sagen kort:
- •
I 2013 betød en dom ved EU-Domstolen, at EU-borgere, der blot arbejder 10 til 12 timer om ugen ved siden af studierne, får status som såkaldt "vandrende arbejdstagere", og de får dermed samme ret til SU som danske studerende.
- •
I forhold til 2013 var der i februar i år godt 5.000 flere EU-borgere, der benyttede den model, viser nye tal fra regeringen.
- •
Den største andel udgøres af borgere fra Rumænien, mens Norge, der er omfattet af de samme regler, står for den næststørste procentvise stigning.
- •
Stigningen er størst på erhvervsakademierne og deres uddannelser, hvor undervisningssproget er engelsk.
- •
I den seneste SU-reform fra 2013 forpligtede forligspartierne sig til at iværksætte relevante initiativer, såfremt udviklingen i antallet af udenlandske SU-modtagere overstiger et aftalt loft på 5500 flere EU-borgere på SU.
- •
Kilde: Morgenavisen Jyllands-Posten