En af de mest omtalte og spektakulære drabssager i Danmark har i knap otte uger udspillet sig i Københavns Byret.
Her har over 100 journalister fra ind- og udland og helt almindelige mennesker troligt mødt op til rækken af retsmøder.
I dag sluttede retssagen med, at den 47-årige ubådsbygger Peter Madsen blev idømt livstid for drabet på den 30-årige svenske journalist Kim Wall i august sidste år på ubåden Nautilus. Peter Madsen ankede straks dommen.
Den store interesse fra pressen har også vist sig på nogle af verdens største netmedier. Dommen til Peter Madsen har dagen igennem ligget i top på både britiske BBC og The Guardian, amerikanske CNN ligesom norske VG og svenske SVT sendte direkte fra Københavns Byret.
DR Nyheder var til stede foran Københavns Byret i timerne, inden det foreløbige punktum blev sat.
Verdenspressen på plads
Foran Københavns Byret er menneskemylderet begyndt at vokse. Pressen fylder i særdeleshed. I luften svæver kameraer på kraner og høje podier, og på jorden føres de rundt af kameramænd i skijakker.
I den nærtliggende 7-Eleven sidder en svensk kvindelig tv-reporter på en barstol med tv-primet tøj og makeup og forbereder sit indslag.
Ligesom ved de mange andre retsmøder har folk stået i kø i timevis for at få en plads i retten og på tæt hold overvære, hvilken afgørelse retten er kommet frem til.
Der kan sidde 36 tilhørere i selve retssalen. 12 pladser er reserveret til Peter Madsen og Kim Walls pårørende, 20 pladser er reserveret til pressen og fire pladser er reserveret til offentligheden. Derudover har byretten allerede fra første retsmøde valgt at lave et særligt tv- og lytterum, hvorfra hovedparten af de tilmeldte pressefolk kan overvære retsprocessen.
Jurastuderende i kø til retssalen
To af dem, der har placeret sig i køen til de offentlige pladser, er Dina Hashem og Monika Kanda på 23 år. De er begge jurastuderende og har fulgt sagen tæt. I dag har de fået plads som nummer et og to i køen.
Dina Hashem har overværet ni retsmøder i sagen.
- Jeg er her på grund af en faglig nysgerrighed samt den borgermæssige forståelse af en stor sag som denne. Fagligt blev jeg inspireret af at se procedurerne. Det hjælper mig til at finde ud af, hvad jeg vil efter studiet, siger hun.
Dina Hashem har fulgt forsvarer og anklagers forløb i retten tæt. Hun vidste dog allerede før sagen, at hun ikke skal være anklager.
- Man skal være iskold og objektiv, og det er jeg nok ikke. Jeg er for subjektiv, siger hun.
Monika Kanda har brugt retsmøderne til at blive klogere på, hvad der ville passe til hende, når hun skal ud på arbejdsmarkedet som advokat.
- Jeg er blevet klogere på, hvad det kræver at stå i en retssal. Retorikken, hvordan man snakker, stiller spørgsmål og fremlægger beviser, siger hun.
Efter flere måneder med massiv interesse og dækning er det nu slut med at følge sagen i retten.
- Det bliver godt at få lukket dette kapitel i sagen. Jeg synes, man glemmer Kim Wall. Alt handler i stedet om, hvad Peter Madsen siger og gør, fortæller Dina Hashem.
Hele vejen fra Jylland
Et enkelt skridt tilbage i køen står en kvinde iført blå vindjakke, blå jeans, sorte Ecco sko og rødt tørklæde. "Masser af varmt tøj", som hun selv udtrykker.
Kvindens navn er Christa Petersen, og der er en god grund til, at hun har pakket sig godt ind. Hun ankom til Københavns Byret fra Højer i Sønderjylland klokken 23.45 i aftes og har placeret sig som nummer tre i køen.
Hun har overværet tre andre retsmøder i sagen, og domsafsigelsen ville hun ikke gå glip af.
- Jeg er her for at opleve unikke øjeblikke. Jeg var også inde og se prins Henriks kiste. Det var også et sjældent øjeblik. De fascinerer mig. Ubådssagen er et stykke dansk retshistorie. Det øjeblik vil jeg gerne være til stede i, siger hun.
Til dagligt arbejder hun på et plejehjem i Tønder, og det var også i den jyske by, at hun begyndte at interessere sig for retssager generelt. Hun var blandt andet til stede i Vestre Landsret i Sønderborg, da der var domsafsigelse i Tønder-sagen tilbage i 2007.
Under retsmøderne har det især været interessant at følge med i spillet mellem forsvarer og anklager, mener Christa Petersen.
- Jeg håber på en retfærdig dom. En dom så hård som mulig, men en retfærdig dom.
Drejer man blikket væk fra Christa Petersen, der står med sine to kufferter og en pose med tæpper og en pude at sidde på, fylder verdenspressen det meste af pladsen.
I udkanten af pladsen er der fem steder, hvor reportere står og sender live hjem. Foran hvide blændende lamper gestikulerer de med svingende arm, men pludselig opløses kredsen af mikrofoner og søger mod rettens indgang.
Politiet trækker et afspærringsbånd hen foran pressen, hvor anklager Jakob Buch-Jepsen og forsvarer Betina Hald Engmark senere passerer.
De træder målrettet ind i Københavns Byret, som de har gjort så mange gange før.
Men i dag er det for at sætte et foreløbigt punktum i ubådssagen.