De to tyskere Martin Siegmund og Daniel Meng mødtes i sommeren 2017 på en café lidt uden for München uden at kende hinanden.
Det eneste, de vidste, var, at de på en række punkter var uenige.
Det gjaldt den tyske flygtningepolitik, euro-samarbejdet, forholdet til Rusland, homoægteskaber og atomkraft.
De næste timer skulle de tale om deres uenigheder for at blive klogere på hinandens synspunkter.
Det møde gjorde den 27-årige it-konsulent og den 29-årige reserveofficer i den tyske hær til deltagere i projektet ’Deutschland Spricht (Tyskland taler)’, der var søsat af avisen Die Zeit.
Over hele landet mødtes 1.200 tyskere, der havde meldt sig frivilligt, for at snakke med en fremmed, som de politisk og værdimæssigt var uenige med.
"Et politisk Tinder"
En form for dating-portal for politiske modsætninger, der skulle bidrage til at genskabe den konstruktive samtale mellem borgerne.
En idé, DR nu også har taget til sig, og som bliver lanceret i dag under navnet ’Uenige Sammen’.
Ideen blev udtænkt i redaktionslokalerne hos Die Zeit i kølvandet på flere hændelser, der syntes at drive kiler ned mellem den vestlige verdens befolkninger såsom brexit, Donald Trumps valgsejr i USA og en hård politisk tone i Tyskland, fortæller projektleder Sebastian Horn.
- Vi overvejede, hvad vi kunne gøre for at få folk til at tale med hinanden igen udover at blive ved med at skrive flere artikler, og så kom vi op med ideen til et politisk Tinder, hvor folk matches ud fra deres uenighed.
- Det var fornemmelsen, at folk i deres dagligdag primært taler med venner og kolleger, der deler deres verdenssyn, men at man sjældent møder nogen, der har de stik modsatte holdninger af en selv, og den oplevelse ville vi gerne give folk, fortæller han.
Samtalen er målet
Det har vist sig at være en oplevelse, som mange gerne vil have, og da ’Tyskland taler’ blev gentaget sidste år, mødtes 8.000 tyskere for at tale politik og værdier med en fremmed.
En stor fremgang, men stadig langt fra at nå samtlige 83 millioner indbyggere i Tyskland. Men mindre kan også gøre det, mener Sebastian Horn.
- Det ydmyge mål er i virkeligheden bare at få folk til at tale sammen og mødes med nogen, som de ellers ikke ville mødes med.
- Det løser helt sikkert ikke alle de problemer, vi har i samfundet, men i det mindste mødes man med en, som man ellers aldrig ville have udvekslet et ord med, siger han.
Deltagerne blev påvirket
Tilbagemeldingerne efter de tusindvis af samtaler var langt overvejende positiv, og 90 procent vurderede det til at have været en god oplevelse.
Die Zeits undersøgelser blandt de deltagende viste også, at en stor del efter samtalerne genovervejede deres politiske holdninger.
- Dataene fra undersøgelserne, der blev lavet før og efter, viser, at deres politiske holdninger faktisk ændrede sig på grund af de samtaler, de lige havde haft, siger Sebastian Horn.
Møde gjorde stort indtryk
Sebastian Horn deltog også selv i 'Tyskland taler', men han peger på et familiemedlem, når han skal dele en god erfaring fra den forårsdag i 2017.
- Min far, der ellers ikke taler meget om politik, og som ikke ser mange andre end sine venner og kolleger, deltog. Han mødte en socialdemokrat fra en nærliggende by, som han talte med i tre – fire timer, og stadigvæk i dag taler han om den samtale, som han havde dengang.
- Det fik ham til at se det hele fra et helt nyt perspektiv, siger han.
Efter succesen i 2017 valgte Die Zeit at brede projektet ud til resten af verden i samarbejde med en række mediesamarbejdspartnere i blandt andet USA, Italien og Skandinavien.
Hvis du vil være med, kan du klikke dig ind på Uenige Sammen-sitet herunder.