De har ofte en uddannelse, kulturelt minder de om os, og så vil de gerne selv til Danmark. Derfor er tyske tilflyttere populære på det danske arbejdsmarked, hvor mange virksomheder samtidig mangler hænder.
Det gør de blandt andet hos den vestjyske tankproducent VM Tarm, hvor produktionschef Karsten Lauridsen i løbet af det seneste år har ansat tre tyskere:
- De er meget hurtige til at komme ind i jargonen, og deres faglighed er helt i top. Når de både er meget dygtige og passer ind i jargonen, så kan vi ikke ønske os noget bedre.
Én af de tyskere, der succesfuldt er gledet ind i jobbet som smed hos VM Tarm, er Marco Gross. Sammen med sin kone og deres to børn, flyttede han til Skjern for et år siden.
- Arbejdslivet er mere afslappet her end i Tyskland. Men for os har det også været vigtigt at have havet tæt på, forklarer han på et letforståeligt dansk. Han besluttede nemlig at modtage danskundervisning et halvt år inden flytningen, så de første gloser var på plads ved ankomsten til Danmark.
- For at få en god start. Når man går i supermarkedet og når man kommunikerer med chefen og kollegaerne. Derfor var sproget vigtigt for os, siger han.
Mange tyskere på vej
Marco Gross er langt fra den eneste tysker, der har fået den ide at flytte permanent til Danmark. Siden 2019 er antallet af tyskere bosat i Danmark steget med 32 procent. Og det er ikke bare de sønderjyske kommuner, der oplever, at flere tyskere slår sig ned, de breder sig ud i hele landet.
I Ringkøbing-Skjern kommune, hvor Marco Gross nu bor, er antallet af fastboende tyskere steget med 71 procent de sidste fem år, og der bor nu 643 tyske statsborgere i kommunen.
Og dem er viceborgmester Søren Elbæk (A), der samtidig er formand for arbejsmarkedsudvalget, rigtig glad for:
- Det betyder rigtigt meget. Vi har jo behov for den arbejdskraft. Mange af vores virksomheder har svært ved at rekruttere kvalificeret arbejdskraft.
Derfor har kommunen også i en årrække rakt særligt ud til tyskerne. Blandt andet med særlige tyske infodage eller "infotags" som de kalder dem. Og så har de ansat en tysk tilflytterguide 20 timer om ugen.
- Jeg synes, det er ret imponerende, at den her målrettede indsats, vi har lavet, afstedkommer så konkret en stigning af tyske tilflyttere til kommunen, siger Søren Elbæk.
Flere kommuner bejler til tyskerne
Ringkøbing-Skjern kommune er langt fra den eneste kommune, der har fået øje på tyskerne, og flere andre kommuner har også sat særlige tiltag i gang for at tiltrække netop dem.
Men selvom arbejdsmarkedsforsker fra Københavns Universitet, Jens Arnholtz, køber præmissen om, at tyskerne er nemme at integrere på det danske arbejdsmarked, så er han mere skeptisk overfor, hvorvidt kommunernes målrettede indsatser gør en reel forskel:
- Når man ser, at tyskerne kommer hertil, så er det klart, at det umiddelbart kan give mening. Men det, vi ved, er at de der offentlige indsatser for at tiltrække en bestemt arbejskraft, de har det altid lidt vanskeligt.
Uagtet om tyskerne er kommet fordi kommunerne har kaldt, eller om de ville være kommet alligevel, så er tyskerne i hvertfald med til at gøre en forskel, vurderer Jens Arnholtz:
- Det batter bestemt noget. Tyskerne er jo bare én af mange grupper, men det er klart, at mange bække små til sidst laver en ret stor og substantiel å, siger han.
For Marco Gross og hans familie har flytningen til Danmark været den rigtige. Tæt på naturen, et bedre uddannelsessystem, et mere roligt politisk landskab og bedre forhold på arbejdsmarkedet. Så de planlægger også at blive.
- Det vil vi gerne, ja, siger han.