Umiddelbart burde en tsunami med en kæmpebølge på 200 meter- samme højde som pylonerne på Øresundsbroen - være et spektakulært syn.
Men der var faktisk ingen øjenvidner til den gigantisk hændelse, der ramte Grønland i september 2023.
Kæmpe-tsunamien skete nemlig i et øde område i Dickson Fjorden på den grønlandske østkyst. Derfor gik det kun udover en rendegraver, en båd og andet materiel.
En hændelse, som et forskerhold nu har fastslået skete på grund af klimaforandringer.
Folk bor ved kysten
Men havde tsunamien ramt et befolket område, havde der været tale om en begivenhed med helt andre konsekvenser.
Det fortæller Brian Jensen, kommandørkaptajn og chef for operationsafdelingen i Arktisk Kommando, der er forsvarets enhed i Grønland og står for blandt andet farvandsovervågning, suverænitetshævdelse og eftersøgnings- og redningstjeneste.
- I Grønland bor folk langs kysten, så hvis sådan en hændelse sker i et befolket område, har det katastrofale følger, siger han.
Det så man 17. juni 2017, hvor en tsunami ramte to bygder, Nuugaatsiaq og Illorsuit. Fire personer mistede livet.
Slædepatrulje havde nedpakket sommerbase
Denne gang var det kun slædepatruljen Sirius' sommerbase på Ella Ø, som det gik ud over. En base, som patruljen i netop havde forladt og pakket ned.
Det var også en tidligere Sirius-mand, der sejlede forbi på krydstogtskibet Ocean Albatros, der 17. september anmeldte til Arktisk Kommando, at noget ikke var, som det skulle være på Ella Ø.
Og da mandskabet fra Sirius-patruljen og inspektionsfartøjet Knud Rasmussen kort efter ankom til Ella Ø, kunne de ved selvsyn se skaderne.
- Der havde været en stor bølge, der havde raseret alt på stranden. En båd lå ude i vandet. Der var forsvundet en container med en rendegraver i. Den var væk, ført til havs og sunket, og vi har aldrig set den siden, fortæller Brian Jensen fra Arktisk Kommando.
Bølger skvulpede i fjord ni dage
Ifølge seismologerne var tsunamien fremprovokeret af klimaforandringer, fordi en gletsjer i området er blevet tyndere.
Det fik en fjeldtop med 1,2 kilometers højde til at kollapse og styrte i Dickson Fjorden og udløse en 200 meter høj kæmpebølge.
Fordi tsunamien var lukket inde i fjorden, skvulpede vandet frem og tilbage i hele ni dage, inden bølgekraften ebbede ud, skriver forskerholdet fra De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark & Grønland (GEUS) i en ny videnskabelig artikel i det videnskabelige tidsskrift Science.
Da bølgerne ramte Ella Ø, der ligger 70 kilometer fra Dickson Fjord, var de ifølge forskerne dog kun fire meter høje.
Hvis et krydstogtsskib havde passeret området samtidigt med tsunamien, kunne det dog havde haft store konsekvenser.
Overvåger fjelde i risiko for skred
Tsunamien i 2017 på den grønlandske vestkyst blev også udløst af et kilometerstort stykke fjeld, der styrtede i fjorden. 11 huse blev skyllet i havet.
Risikoen for tsunamier udløst af fjeldskred er stadig høj flere steder i Grønland, og den grønlandske regering har etableret en løbende fjeldskredsovervågning.
Ifølge Brian Jensen, chef for operationsafdelingen i Arktisk Kommando, udgør de store afstande en særlig udfordring for operationer på Grønland.
- I bedste fald kan det tage timer, i værste fald dage, inden man når frem, fortæller han.
- Vi kan ofte være hurtigere fremme med fly og få et overblik, Men det er jo svært at gøre noget fra et fly i forhold til mennesker, der er faldet i vandet, hvor tiden er en væsentlig faktor, fortæller han.
Dronebilleder fra Arktisk Kommando viser følgerne af det store fjeldskred, der udløste tsunamien.
Store afstande
Ved tsunamien sidste år lå inspektionsfartøjet Knud Rasmussen tilfældigvis i området for at bistå et mindre krydstogtskib, der i flere dage havde været stødt på grund.
Derfor kunne det være hurtigt fremme ved Ella Ø.
Men inden krydstogtskibet stødte på grund, lå Knud Rasmussen til gengæld fire dages sejlads væk.
- Det siger lidt om de afstande, vi opererer med, siger Brian Jensen, operativ chef for Arktisk Kommando.