Det var ikke lang tid, Donald Trump skulle bruge som præsident, før han slog fast, at der kun findes to køn. Mand og kvinde.
Det gjorde han ved at underskrive et såkaldt dekret, der blandt andet trækker tidligere dekreter tilbage, som skulle fremme alt fra mangfoldighed til inklusion af etniske minoriteter og LGBT+-rettigheder.
Dekretet definerer kønnene som "uforanderlig biologisk klassifikation som mand eller kvinde". Ens køn bliver - ifølge dekretet - fastlagt ved undfangelsen, og man kan altså ikke ændre køn senere hen i livet på papiret.
Og det er skræmmende, siger Susanne Branner, der er sekretariatschef i LGBT+ Danmark.
- Det er en absurd udmelding. Man kan jo ikke udviske menneskers eksistens bare ved at sige det. Der er jo transkønnede mennesker, non-binære, interkønnede mennesker, de findes.
- For det andet er det også en udtalelse, som er blevet efterfulgt af et dekret, som skaber ret meget frygt, både herhjemme, men jo særligt i USA, siger Susanne Branner.
Ifølge Peter Edelberg, der er lektor, forsker og historiker i LGBT-historie i Skandinavien på Københavns Universitet, er det svært at blive klog på Trumps udtalelse. Han bruger det engelske begreb 'dog whistling'.
- Det er jo svært at vide, hvad det egentlig betyder. Og måske er det sådan en form for 'dog whistling', eller hundefløjte, hvor man fløjter en tone, som hundene godt kan høre, men man siger ikke noget, som man kan blive bundet op på, og som er alt for konkret.
Dekret sætter spor
Under alle omstændigheder har Donald Trumps udtalelser allerede haft konsekvenser i USA.
Han har for eksempel valgt at hjemsende offentligt ansatte, der arbejder med diversitet, lighed og inklusion (Diversity, Equity and Inclusion) - såkaldte DEI-ansatte. Noget, som den forhenværende præsident Joe Biden indførte.
Og når noget bliver en debat i USA, så er der også mulighed for, at det skvulper over og bliver en debat i Europa, lyder det fra Susanne Branner, sekretariatschef i LGBT+ Danmark.
- Vi er skræmte, fordi man ofte ser en udvikling i USA komme til Europa nogle år efter. Jeg synes, det er et meget, meget skræmmende og ubehageligt perspektiv i forhold til respekt og anerkendelse af vores målgruppe.
Peter Edelberg, forsker og historiker i LGBT-historie i Skandinavien, peger dog på, at det ikke som sådan er en ny debat i Europa, men en tilbagevendende en af slagsen, som USA nu sætter skub i.
- Flere af de her politikker er ting, som den katolske kirke i Italien har arbejdet på siden 1990'erne, som så er kommet over til USA og nu kommer tilbage til Europa. Både LGBT-rettigheder og også anti-LGBT-politik, det er internationale fænomener, som flyder hen over grænser.
For LGBT+ Danmark minder det i USA om "propagandalovgivningen" i Rusland, og det har "meget skræmmende perspektiver".
Derfor hjælper det ikke, når man i forvejen har en "usund debatkultur" i Danmark omkring spørgsmålet om køn, lyder det.
- Det bliver meget baseret på folks synsninger og holdninger, og ikke særlig meget på fakta. Der er ingen tvivl om, at der findes mennesker, som er født som noget, der ikke er ensidigt mand eller kvinde, siger Susanne Branner, sekretariatschef i LGBT+ Danmark.
Hvor mange køn er der så?
Ligestillingsminister Magnus Heunicke (S) mener, at der grundlæggende kun er to biologiske køn. Og han vil ikke blande sig i amerikansk indenrigspolitik. Han forsikrer dog, at der bliver arbejdet på at modkæmpe diskrimination af folk, der er en del af LGBT-miljøet.
- Vi har en gruppe i Danmark, som ikke identificerer sig med det køn, som de er født med. Der gælder det for dem, som for alle andre, at vi skal have et samfund, hvor vi ikke har diskrimination, siger Magnus Heunicke.
Helt så simpelt mener Peter Edelberg dog ikke, at man kan stille det op. Det kommer an på, hvordan man definerer køn - også når det kommer til biologiske køn.
- Hvis man ser på kønsorganer, jamen, typisk er der jo to. Har man en penis eller en vagina? Men så er der nogle, som har en blanding af kønsorganer, eller har begge kønsorganer. Der er nogle, som er interkønnet, og på den måde er der flere end bare to køn.
Peter Edelberg peger derudover på, at der også er flere kombinationer af kønskromosomer end bare XX og XY. Det får også antallet til at stige, hvis man definerer køn på den måde.
- Vi bliver nødt til først at sige, hvordan er det, vi overhovedet opfatter køn, før vi egentlig kan se, hvor mange der er.