Virksomheder kan fortsat få tilladelse til at pumpe miljøfarlige stoffer ud i havområder, der i forvejen er for forurenede.
Det står klart efter et samråd i Folketinget i dag.
Her afviste miljøminister Magnus Heunicke (S) at suspendere Miljøministeriets omstridte vejledninger for, hvonår virksomheder kan få lov at udlede forurenet spildevand til havet.
Vejledningerne er ifølge en række eksperter i strid med loven og har mødt hård kritik. Og det har fået en samlet opposition til at kræve, de bliver trukket tilbage.
Men ministeren fastholdt på dagens samråd, at hans embedsmænd vurderer, at EU-lovgivningen er overholdt. Derfor afviste han at imødekomme oppositionens krav.
- Det er ministeriets vurdering, at fortolkningen af reglerne i de nye vejledninger er i overensstemmelse med EU-reguleringen. Det er jo ministeriets, altså vores myndigheders, opgave at fortolke, sagde miljøminister Magnus Heunicke.
Frygter konsekvenser af task force
På samrådet fremhævede ministeren flere gange, at det for ham i stedet har høj prioritet hurtigt at få lavet nye miljøgodkendelser til virksomheder som pesticidfabrikken Cheminova, der hver dag pumper forhøjede koncentrationer af miljøfarlige stoffer ud i havet på tilladelser, der for længst er forældede.
Derfor har han nu afsat 25 millioner kroner til en særlig task force.
Men oppositionen frygter, konsekvensen af det arbejde kan blive, at virksomhederne også i mange år fremover kan få lov at udlede miljøfarlige stoffer til havområder, hvor grænseværdierne i forvejen er overskreet.
Derfor er det for opppositionspartierne afgørende, at de omstridte vejledninger bliver trukket tilbage, inden ministerens task force begynder at udstede nye miljøgodkendelser.
- Jeg synes, det er rigtigt ærgerligt, at ministeren reagerer sådan her. Jeg synes faktisk, vi kommer konstruktivt med et klart krav fra Folketinget om, at lovgivningen skal overholdes, og at vi vil have et renere havmiljø. Det kan ministeren synes er irriterende. Jeg synes i stedet, han skulle komme i arbejdstøjet, sagde SF’s havmiljøordfører Marianne Bigum efter samrådet.
Samme toner lød fra løsgængerne Jon Stephensen og Mike Fonseca, der også var mødt op i mødelokalet på Christiansborg.
- Der er nogle forældede tilladelser, og det skal vi have ryddet op i. Men det kræver jo, at den nye vejledning fungerer. Det har en række eksperter sået tvivl om, og det synes jeg, man skal lytte til, sagde Mike Fonseca.
'En fejl at trække vejledningen tilbage'
Magnus Heunicke har flere gange advaret om, at arbejdet med at opdatere forældede udledningstilladelser vil gå i stå, hvis vejledningerne bliver trukket tilbage. Og det gentog han også under det næsten halvanden time lange samråd.
- Min vurdering er, at det vil være en fejl at trække vejledningen tilbage. Det gjorde jeg jo på baggrund af afgørelsen i Miljøklagenævnet sidste år (hvor den daværende vejledning blev kendt ulovlig af Miljø- og Fødevareklagenævnet, red.). Der trækker jeg den tilbage. Det lå stille i den periode, sagde Magnus Heunicke.
Men efter samrådet fastholdt oppositionen aligevel sit krav.
Flere ordførere henviste til, at miljøministeren sidste år i et brev til flere interesseorganisationer skrev, at miljømyndighederne på det tidspunkt godt kunne fortsætte med at udstede nye miljøgodkendelser. Også selvom der ikke var nogen vejledning.
- Jeg skal understrege, at miljømyndighederne fortsat kan træffe afgørelser, men at det skal ske inden for rammerne af den nye afgørelse, skrev Magnus Heunicke i brevet den 4. august 2023.
Og det er sådan set korrekt, medgav miljøministeren. Men han påpegede, at Miljøstyrelsen i praksis havde besluttet ikke at udstede nye miljøgodkendelser i den periode.
- Miljøstyrelsen sagde, at deres beslutning var ikke at give nogen godkendelser og revurderinger i den situation, hvor der ikke var en vejledning. Men det er jo fuldstændig korrekt, at det juridisk er muligt for både Miljøstyrelsen (...) og kommunerne at arbejde videre uden vejledninger, lød fra det Magnus Huenicke.
Miljøstyrelsen har ansvaret for omkring 400 af de mest komplicerede virksomheder, mens kommunerne har ansvaret for lidt over 4.000.
Vil vente med uafhængig undersøgelse
På samrådet afviste miljøministeren også oppositionens krav om en uafhængig undersøgelse af hele sagen.
I stedet vil han afvente Miljøministeriets egne interne undersøgelse og først derefter tage stilling til, hvad der skal videre skal ske.
- Og kommer der så noget frem i den proces, hvor man siger: Her er noget, der er gået skævt - eller her er noget, hvor man bør have undersøgt noget mere på en anden måde - jamen, så har vi en ny situation. Så lad os kigge på det, sagde Magnus Heunicke.
Undervejs kritiserede han også DR's dækning af sagen. Magnus Heunicke sagde blandt andet, at den vejledning, der ligger nu, ikke vil gøre, at man kan tillade koncentrationsstigninger i havet på flere tusinde procent, sådan som flere eksperter ellers har vurderet, at Miljøministeriets nye juridiske ramme kan give mulighed for.
Ministeren fremhævede, at miljømyndighederne havde indstillet, at man gik videre med en model som i den tidligere vejledning, som ikke tillod lige så store forureninger.
Men det fik altså ikke oppositionen til at skrue ned for kritikken.
For de otte partier uden for regeringen er grundproblemelet stadig, at Miljøministeriets vejledninger giver mulighed for at tillade endnu mere forurening af havområder, hvor der i forvejen er for mange miljøfarlige stoffer.
- Vi har ikke fået svar, og jeg forstår ikke, hvorfor vi ikke får det. Jeg forstår ikke, hvorfor ministeren ikke trækker en streg i sandet og træffer en politisk beslutning om at sikre vores havmiljø i stedet for, at det skal svines til og bruges som en losseplads, lød det fra Enhedslistens politiske ordfører, Pelle Dragsted.
Da samrådet var slut, var kravene fra oppositionen trods ministerens afvisninger derfor de samme, som da det begyndte: Alle partier uden om regeringen vil fortsat have trukket retningslinjerne tilbage, og samtidig vil de have Miljøministeriets og skiftende ministres rolle belyst i en uvildig undersøgelse af hele sagen.
- Jeg nægter simpelthen at tro, at der sidder en masse embedsmænd derovre og lige pludselig ud af det blå finder på det her. Derfor skal vi have en uvildig undersøgelse, konkluderede Kim Edelberg Andersen, der er miljøordfører hos Danmarksdemokraterne, da mødet var slut.