Det store byggeri af den kunstige halvø Lynetteholm i København bliver ikke sat på pause, mens retssagen mod det kører.
Det har Østre Landsret netop afgjort.
Det er Klimabevægelsen i Danmark, der har lagt sag an mod staten og bygherre By & Havn, fordi de mener, at projektet er gennemført så hurtigt, at der ikke er taget hensyn til både klimaet, naturen og demokratiet.
- Vi har gjort, hvad vi kunne, men vi har hele tiden godt vidst, at vi har været de små i det her. Der er enormt mange kræfter, der ønsker det her projekt gennemført. Det er selvfølgelig rigtig ærgerligt for klimaet, miljøet og borgerne i København, siger Frederik Roland Sandby, der er sekretariatsleder i Klimabevægelsen i Danmark.
Og Frederik Roland Sandby og Klimabevægelsens advokater hæfter sig særligt ved én ting i landsrettens kendelse.
- Kendelsen siger, at selv hvis den her høringsproces var fuldstændig gal, så ville det ikke være en alvorlig nok lovovertrædelse til, at projektet kunne blive sat på pause. Så politikerne kunne have brudt alle regler for høringer, og det vil stadig ikke kunne blive sat på pause, siger Frederik Roland Sandby.
Derfor håber han også, at det kan starte en debat om politikernes mulighed for at gennemføre love uden at gennemføre de nødvendige høringsprocesser.
Minister og bygherre tilfredse med grundig afgørelse
Byggeriet af Lynetteholm stod til at skulle stoppe fra i dag, hvis Østre Landsret havde vurderet, at der var et rimeligt grundlag for Klimabevægelsens påstande.
Derfor blev kendelsen også taget godt imod hos bygherre på projektet, By & Havn.
- Vi er selvfølgelig meget tilfredse med afgørelsen, og at den er så grundig og klar. Landsretten har brugt over 270 sider på at redegøre for, hvorfor grundlaget er fundet og blåstemplet, fortæller By & Havns advokat Jacob Schall Holberg.
Transportminister Thomas Danielsen (V) kommenterer også på dagens afgørelse overfor Ritzau.
- Lynetteholm-projektet er særdeles grundigt undersøgt, og anlægsloven er vedtaget af et bredt flertal i Folketinget. Samtidig er det vigtigt i et retssamfund, at alle har mulighed for at løfte en sag ved domstolene, siger han.
Den endelige dom
Dagens afgørelse om, hvorvidt byggeriet af Lynetteholm skal sættes på pause er en del af den store retssag, der lige nu kører i Østre Landsret. Her skal landsretten afgøre om anlægsloven for Lynetteholm er ulovlig. Det står ikke klart endnu, hvornår der forventes en endelig dom i sagen.
Klimabevægelsen i Danmark har endnu ikke taget stilling til, om de vil kære landsrettens kendelse om, at byggeriet ikke bliver sat på pause.
Sagen er principiel, og det betyder, at sagens dom kan få betydning for lignende projekter i fremtiden.