Tre nye vidner skal give forklaring i ankesag mod tidligere PET-chef

Landsretten har taget hul på sagen om en omstridt bog, hvor Jakob Scharf medvirker.

Tre nye vidner skal give forklaring i ankesagen i landsretten mod den tidligere PET-chef Jakob Scharf. (Foto: © Jens nøRgaard Larsen, Scanpix)

Brød den tidligere chef for Politiets Efterretningstjeneste Jakob Scharf tavshedspligten, da han i 2016 medvirkede i en bog om konkrete operationer i PET?

Det mente Københavns Byret tidligere på året, da Scharf blev dømt ‘under særligt skærpelse omstændigheder’ for at have sagt for meget om efterretningstjenestens arbejdsmetoder og samarbejdspartnere i bogen Syv år for PET, som Politiken-journalist Morten Skjoldager står bag.

Nu forsøger Jakob Scharf at blive frifundet i landsretten, der torsdag tog hul på en 18 dage lang behandling af den såkaldte bog-sag.

I landsretten er tre nye vidner indkaldt af forsvareren: Politikommissær Hans Erik Raben fra Københavns Politi, tidligere chefanklager Carsten Egebjerg samt en tidligere medarbejder i Center for Terroranalyse.

Det er uvist, præcis hvad de nye vidner skal afgive forklaring om.

Dommen forventes at falde i februar 2020

Flankeret af to forsvarsadvokater, Lars Kjeldsen og David Neutzsky-Wulff, kunne Jakob Scharf torsdag formiddag følge med i oplæsningen af byrettens dom. Han blev i januar 2019 dømt for at have brudt tavshedspligten i 24 konkrete passager af bogen.

Blandt de forbudte passager er citater fra Jakob Scharf om, at PET hemmeligt kan finde på at kigge i folks håndbagage i lufthavnen, og at PET i tilfælde af mødet med en formodet selvmordsterrorist går efter at skyde vedkommende i hovedet.

Scharf er også dømt for at have røbet hemmeligheder ved at fortælle om en episode, hvor han af en samarbejdspartner i gave modtager et Rolex-ur.

Siden sommer 2018 har både bogens forfatter, forlaget People Press, Politiken, EB og 24Syv sigtet for at have videregivet fortrolige oplysninger i forbindelse med bogens udkomme og omtale af bogen. Det er uvist, om Anklagemyndigheden ønsker at rejse tiltale.

Der forventes at falde dom i landsretten til februar 2020.