Cirka tre millioner kubikmeter jord kan være i bevægelse hos virksomhed Nordic Waste.
Sådan lyder det i en ny rapport, som er udarbejdet af COWI for Randers Kommune, skriver kommunen i en pressemeddelelse.
Tidligere har det fra kommunen lydt, at man vurderede, at minimum en million kubikmeter jord var i bevægelse.
Videre i pressemeddelelsen skriver kommunen, at jordskredet først vil stoppe, når mellem 0,7-1,5 millioner kubikmeter jord er løbet ud fra Nordic Waste. Hvis det bliver en våd sommer, ligesom det var sidste år, kan det komme til at tage op til fem år.
Rapporten viser, ifølge Randers Kommune, at det er muligt at styre jordskredet. Men rapporten viser samtidig også, at hvis man ikke foretager en kontrolleret opfyldning, så vil jorden fra Nordic Waste skride over Ølst By cirka fem meter over terræn.
- Rapporten fortæller alvorligheden af situationen, der først handlede om at redde Alling Å, men på den længere bane også handler om, at vi skal holde jorden tilbage fra Ølst By. Det fortæller rapporten også, at vi kan lykkes med, udtaler borgmester i Randers Kommune, Torben Hansen, i pressemeddelelsen.
Rapporten landede, kort inden at Randers Kommune her til aften afholder et informationsmøde for beboerne i Ølst by.
Line Bülow Pedersen bor i byen med sin mand og to børn og nåede at læse om de nye oplysninger, inden mødet gik i gang.
- Det er ufatteligt, hvordan det kunne komme så vidt. Én ting er, at vores vej er væk, men at vi som by også kan forsvinde er helt vildt, siger hun og understreger, at hun i aften vil kræve svar på, hvad man vil gøre ved den alvorlige situation.
'Ikke muligt at køre al jorden væk'
I rapporten fra COWI kan man læse, at der indtil den 7. januar i år er blevet fjernet cirka 450 læs fyldjord fra området.
Det svarer dog kun til 0,3 procent af jorden fra Nordic Waste.
- Dermed står det også klart, at det ikke er muligt at køre al jorden væk. Regningen vil blive for stor, skriver Randers Kommune i sin pressemeddelelse.
Ifølge beregninger i rapporten ville en sådan regning løbe op i cirka 2,2 milliarder kroner.
I rapporten fra COWI lyder det desuden, at hastigheden på jordskredet er faldet til 7,2-9,6 meter i døgnet.
Rapporten viser samtidig, at jordskredet sker i to retninger: Dels mod Alling Å, Gl. Århusvej og Ølst by og ud med ådalen øst for Gl. Århusvej.
- Der kan efterhånden ikke være nogen tvivl om, at det er en kæmpestor og enormt vigtig opgave, Randers Kommune er i gang med. Vi har haft succes med vores omfattende afværgeforanstaltninger, og det skal vi bare fortsætte med, lyder det fra borgmester Torben Hansen i pressemeddelelsen.
Uden kontrolleret opfyldning kan by blive begravet
I rapporten er der set på forskellige scenarier i forhold til at lade jorden skride.
Enten kan man vælge at lave en såkaldt kontrolleret opfyldning, hvor bevægelsen kontrolleres løbende med blandt andet gravemaskiner og dumpers, så jordskredet stoppes og stabiliseres ved Ølst By.
Det vurderes, at det vil være muligt at styre jordmængdens placering, så Ølst by ikke bliver berørt, skriver COWI i rapporten.
- Der er altså en plan. Og det er klart, at der vil blive sat en plan i gang. Jorden løber nu i et mere adstadigt tempo, og vi er rustet til at gøre det, der skal til for at kontrollere bevægelserne, siger Torben Hansen.
Rapporten advarer dog også om konsekvenserne, hvis man ikke vælger ovenstående løsning. I det tilfælde vil jorden fra Nordic Waste skride over Ølst By cirka fem meter over terræn, lyder det i pressemeddelelsen fra kommunen, mens COWI i rapporten konstaterer, at husene i Ølst By vil "blive dækket af fyldjord."
COWI skriver videre, at aktiviteterne i rapporten forventes at vare et til to år. Men den tidsplan afhænger dog meget af vejret i foråret og sommeren 2024.
- Hvis det bliver en våd sommer som i 2023, kan perioden nemt blive forøget til to til fem år, konstateres det.