Tre dages NemID-nedbrud rammer danskerne: 'Det er simpelthen amatøragtigt'

Tusindvis af danskere er ramt af driftsproblemerne.

Rigtig mange danskere er ramt af driftsproblemer med NemID. (© DR Grafik/Morten Fogde Christensen)

På tredje dag er NemID ramt af store drifsforstyrrelser, der gør, at flere hundredetusinde danskere ikke kan tilgå skat.dk, borger.dk, e-Boks og rigtig meget andet.

Den seneste melding på digitaliser.dk er fortsat, at 30 procent af NemID's brugere er berørt.

- Vi har afsat alle nødvendige ressourcer i døgndrift på at løse problemet. Det er vores forventning, at man vil se betydelige forbedringer over de kommende dage, lyder det i en pressemeddelelse fra Torsten Hagen Jørgensen, landechef i Nets Danmark, der står for driften af NemID.

Svækket svigerinde kan ikke få besøg

Ifølge pressemeddelelse skyldes det delvise nedbrud en menneskelig fejl.

Og altså også en fejl, der har haft meget menneskelige konsekvenser. Både for virksomheder, der ikke kan drifte normalt, og personer, der lige pludselig ikke kan gennemføre huskøb, overføre penge og alt muligt andet på grund af nedbruddet.

To af de danskere, der er påvirket af problemerne med NemID er Ole Fink-Jensen og hans hustru.

Ole Fink-Jensen og hans kone er ramt af problemerne med NemID. Her kan man dog ikke satte en dag på, hvornår de ophører. (© (Privatfoto))

Da han sidste uge blev smittet med coronavirus, er hans kone reelt isoleret med ham, fordi det ikke er muligt for hende at bestille på sin PCR-test på grund at det delvise nedbrud hos NemID.

Og da hun har været i kontakt med ham, har hun nu en chance for selv at være smittet.

- Min kone har en ældre søster, der sidder på plejehjem og ikke har det så godt. Det er jo ikke særlig rart ikke at kunne besøge hende. Vi ved jo ikke, hvor længe vi har hende. Hun kan være død i morgen, siger Ole Fink-Jensen.

Han fortæller også, at hustruen er blevet nødt til at aflyse deres barnebarns dimissionsfest.

'Det er grotesk'

Han har ikke meget tilovers for Nets håndtering af sagen.

- Det er amatøragtigt af Nets, at man ikke kan få sådan noget til at fungere på tredje døgn.

- At man omlægger sådan noget her på en server uden at have en backup, så man kan dirigere trafikken hen på en anden server, det er grotesk.

Ole Fink-Jensen henviser til, at Nets har forklaret, at problemerne skyldes, at man skal skifte en server til en anden.

Han mener også, at Digitaliseringsstyrelsen, der ejer NemID-systemet, har givet Nets for lang line, når sådan noget her kan ske.

- Pilen peger jo også på dem, for hvis man stiller så slappe krav, at det her kan ske, så er det et problem, siger Ole Fink-Jensen.

Digitaliseringsstyrelsen har ikke ønsket at stille op til interview med DR Nyheder.

Tech-korrespondent: Viser en enorm sårbarhed

Henrik Moltke er tech-korrespondent hos DR. Han medgiver, at fejl kan ske for alle, men NemID's monopollignende tilstand kan give problemer.

- Det lyder som en hændelig teknisk fejl, og det kan jo ske, og det sker jo over det hele, men problemet er, at når vi har et centralt system, der betyder så meget for samfundet, som fejler, så får det virkelig store konsekvenser, siger Henrik Moltke.

Samtidig viser det også, hvor meget et potentielt cyberangreb ville kunne skade Danmark.

- Det viser jo en enorm sårbarhed. En ting er en teknisk fejl, noget andet er, hvis nogle, der vil os det ondt, angriber os. Det er er meget bekymrende.

Hvad er det bedste, man kan gøre, hvis man er ramt af det her nedbrud?

- Det er er at få skiftet til MitID, som efter min vurdering er både et bedre og sikrere system.

DR Nyheder har forsøgt at få en kommentar fra Finansministeriet, som Digitaliseringsstyrelsen ligger under. Ministeriet henviser til styrelsen, der altså ikke ønsker at stille op.