Trafikoffer: Jeg mistede mine fremtidsdrømme og eksistensgrundlag

En påkørsel gav Kenneth Thuesen et piskesmæld, som kostede ham karrieren, parforholdet og overskuddet i hverdagen. Det sker for mange trafikofre, viser ny analyse.

En trafikulykke i 2010 fik store sociale konsekvenser for Kenneth Thuesen. (Foto: © Privatfoto, Privatfoto)

- Jeg står og kigger på sedlen og skal finde telefonnummeret, men jeg kan ikke forstå, hvad der står på den.

Kenneth Thuesen ser tilbage på minutterne efter ulykken - en tidlig tirsdag morgen for fire år siden i et kryds på Jyllingevej i København.

En varevogn er kørt op i Kenneth Thuesens bil bagfra. Bilen har Kenneth Thuesen lånt på et værksted, og derfor står han og leder efter værkstedets telefonnummer.

- Jeg har ondt i hovedet, nakken og lænden, men siger at jeg er ok, da ham, som er kørt ind i mig, spørger, forklarer Kenneth Thuesen.

Nummeret står med store cifre i toppen af papiret konstaterer manden, der er kørt ind i Kenneth Thuesen.

- Jeg er ikke sikker på, at du er ok, siger han til mig, og så ringer han efter en ambulance, fortæller Kenneth Thuesen.

Trafikofre rammes af social nedtur

Kenneth Thuesen var langt fra ok. Og det er der mange trafikofre, som aldrig bliver. Ikke alene kæmper de med de fysiske skavanker, trafikofre oplever omkring 50 procent flere skilsmisser end andre, som ikke har været udsat for en trafikulykke.

De har en løsere tilknytning til arbejdsmarkedet, og ofte får ulykken store økonomiske konsekvenser.

Det viser en omfattende analyse fra brancheorganisationen Forsikring og Pension, som har fulgt omkring 9000 personer, som kom til skade i et trafikuheld i 2002.

Kunne ikke finde rundt i sin mailboks

En scanning på sygehuset viste ingen fysiske skader efter ulykken for Kenneth Thuesen. Men da han startede på arbejde igen, fik han konsekvenser at mærke, som ikke viser sig i en scanning.

- Jeg havde arbejdet som it-konsulent i 15 år, og nu kunne jeg ikke finde ud af at åbne min mail og læse beskederne - så er der et eller andet galt, siger Kenneth Thuesen.

Han kunne ikke passe sit job og blev langtidssygemeldt.

- Jeg havde det som om, jeg levede i en osteklokke. Jeg var forvirret, konfus og i konstant smerte. Jeg føler, at jeg mistede mig selv. Jeg kunne pludselig ingen af de ting, jeg før kunne, og havde mistet mit arbejde, mine fremtidsdrømme - hele mit eksistensgrundlag, fortæller Kenneth Thuesen.

Fremmet for sin kæreste

Men ikke kun karrieren smuldrede. Ulykken kostede også Kenneth Thuesen parforholdet. Hans daværende kæreste kunne ikke genkende ham længere.

- Hun synes jo, at jeg var en god og spændende fyr, men pludselig var jeg ham, der kun kunne ligge på sofaen eller i sengen og var rigtig kedelig at være sammen med. Der gik ikke lang tid, så var det forhold ovre, siger Kenneth Thuesen.

I dag er Kenneth Thuesen gift igen, men er stærkt hæmmet socialt.

- Jeg kan ikke tage til selskaber, hvor der er mange mennesker. For jeg får det rigtig, rigtig skidt, hvis der er for mange høje lyde, siger Kenneth Thuesen.

En tur i BonBon-land er udelukket

Og hans tilstand har også konsekvenser for forholdet til hans to børn fra et tidligere forhold.

- Når de er hjemme på ferie, så skal jeg passe på. Jeg skal hvile 10-12 timer dagligt for ikke at få for mange smerter. En tur i BonBon-land er udelukket, siger han.

Kenneth Thuesens har i dag et fleksjob på ni timer om ugen. Skaden viste sig at være et piskesmæld, og han har fået den anerkendt som en arbejdsskade.